Antena 3 CNN Externe August 2011 - prima lună în care nici un soldat american nu a fost ucis în Irak

August 2011 - prima lună în care nici un soldat american nu a fost ucis în Irak

August 2011 - prima lună în care nici un soldat american nu a fost ucis în Irak
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
01 Sep 2011   •   17:20

August 2011 a fost prima lună de la începutul războiului din Irak în care nici un soldat american nu a fost ucis, informează AFP. Totuşi, violenţele s-au soldat cu moartea a 239 de irakieni, potrivit statisticilor oficiale.

Pentru americani, august 2011 "a fost prima lună fără deces în lupte sau în afara luptelor, ceea ce include accidentele şi bolile", a afirmat într-un mesaj electronic maiorul Angela Funaro, precizând că au mai fost anterior două luni fără decese în luptă (decembrie 2009 şi octombrie 2010), dar a existat atunci cel puţin un deces în afara luptelor.
   
Această veste bună intervine în condiţiile în care ultimii soldaţi americani ar trebuie să părăsească Irakul până la sfârşitul anului, în baza unui acord încheiat în 2008 între Bagdad şi Washington, în cazul în care cele două capitale nu ajung la un acord privind menţinerea unui contingent de instructori.
   
Aceasta intervine după două luni dificile în care armata americană a pierdut 20 de soldaţi, ceea ce a ridicat la 4.474 numărul militarilor americani morţi în Irak începând din martie 2003, potrivit site-ului icasualties.org.
   
În pofida încheierii oficiale a operaţiunilor de luptă, circa 47.000 de militari americani sunt încă prezenţi în Irak, în special pentru a ajuta la instruirea şi echiparea omologilor lor irakieni.
   
Pentru irakieni, luna august a fost a patra cea mai mortală de anul acesta, cu 239 de morţi în atacuri - 155 de civili, 45 de poliţişti şi 39 de soldaţi - potrivit datelor de la Ministerele Sănătăţii, Internelor şi Apărării.
   
În total, 1.860 de irakieni au murit în cursul violenţelor de la începutul anului, potrivit unui bilanţ al AFP realizat pe baza datelor guvernamentale.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close