Antena 3 CNN Externe Australia a evitat înscrierea Marii Bariere de Corali, pe lista patrimoniului UNESCO în pericol

Australia a evitat înscrierea Marii Bariere de Corali, pe lista patrimoniului UNESCO în pericol

Guvernul australian și un organism al Organizației Națiunilor Unite s-au confruntat săptămâna aceasta cu privire la faptul dacă Marea Barieră de Corali era „în pericol” de a-și pierde „valoarea universală remarcabilă” și locul său pe lista patrimoniului mondial.

Australia a evitat înscrierea Marii Bariere de Corali, pe lista patrimoniului UNESCO în pericol
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Iul 2021   •   19:10

Comitetul Patrimoniului Mondial, care s-a reunit sub preşedinţia Chinei, a decis să amâne o decizie în această privinţă, după o acţiune de lobbz intensă a Australiei, care s-a opus.

Înaintea reuniunii Comitetului, organismul cultural al ONU afirmase că cel mai mare sistem de recife de corali din lume – cu circa 3.000 de recife și 300 de insule – ar trebui retrogradat șa întâlnirea de luna viitoare.

Evaluarea „la risc” înseamnă că site-ul este amenințat și, dacă nu se iau măsuri pentru soluționarea îngrijorării, acesta își poate pierde Statutul de patrimoniu mondial. 

În recomandările sale, UNESCO a afirmat că Australia nu şi-a atins obiectivele în termeni de calitate a apei şi a atacat recordul climatic al Australiei.

Creşterea temperaturii apei mării ca rezultat al încălzirii globale provocate de arderea de combustibili fosili reprezintă principalul motiv pentru care reciful a fost grav deteriorat.

În ultimii cinci au au fost remarcate câteva fenomene de "înălbire".

Pe lângă încălzire, Marea Barieră este ameninţată de activităţi industriale sau agricole sau de acanthasterul purpuriu, o stea de mare invazivă.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close