Antena 3 CNN Externe Austria avertizează Ungaria că va reintroduce controale la frontiera comună, în scandalul imigranţilor extracomunitari

Austria avertizează Ungaria că va reintroduce controale la frontiera comună, în scandalul imigranţilor extracomunitari

Austria avertizează Ungaria că va reintroduce controale la frontiera comună, în scandalul imigranţilor extracomunitari
Sursa foto: Foto: holtinternational.org
24 Iun 2015   •   19:27

Austria a avertizat, miercuri, că ar putea reintroduce controale vamale la frontiera cu Ungaria, în contextul în care Guvernul de la Budapesta refuză să accepte imigranţi extracomunitari, informează Reuters.
  
"Decizia Ungariei este total inacceptabilă pentru noi. Aşteptăm explicaţii", a declarat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner.
   
"Dacă nu vom primi explicaţii în câteva zile, nu excludem posibilitatea reinstituirii controalelor la frontiere", a avertizat oficialul austriac.
   
Comisia Europeană a intervenit, marţi seară, cerând explicaţii Guvernului Ungariei în legătură cu decizia de a suspenda procedurile de acceptare a imigranţilor extracomunitari. "În contextul în care Tratatul Dublin nu prevede posibilitatea suspendării transferurilor imigranţilor, Comisia Europeană cere Ungariei să ofere imediat clarificări în legătură cu natura şi amploarea problemelor tehnice invocate, precum şi despre măsurile luate pentru remedierea situaţiei", anunţă un reprezentant al Executivului UE.
   
Guvernul Ungariei a decis, marţi, suspendarea unilaterală, pe termen nedeterminat, a unui acord cu Uniunea Europeană privind acceptarea solicitanţilor de azil, invocând "protejarea intereselor poporului ungar". "Din raţiuni tehnice, Guvernul Ungariei a decis suspendarea pe termen nelimitat a Acordului Dublin, ce reglementează situaţia solicitanţilor de azil", informează un comunicat oficial citat de MTI.

"Este necesară protejarea intereselor poporului ungar", a explicat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei, în interviuri acordate cotidianului austriac Die Presse şi site-ului ungar Index. "Barca este plină. Ne dorim cu toţii o soluţie europeană, dar trebuie să protejăm interesele poporului ungar şi ale ţării", a precizat Kovacs, amintind că autorităţile ungare se confruntă cu un aflux masiv de refugiaţi.
   
Săptămâna trecută, premierul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, anunţa că Guvernul de la Budapesta nu va aştepta o "soluţie europeană" la problema imigraţiei, precizând că este responsabilitatea ţării să îşi protejeze frontierele.
 

×
Subiecte în articol: Austria Ungaria
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close