Antena 3 CNN Externe A doua ţară ar putea ieşi din Uniunea Europeană, după Marea Britanie

A doua ţară ar putea ieşi din Uniunea Europeană, după Marea Britanie

A doua ţară ar putea ieşi din Uniunea Europeană, după Marea Britanie
de S.T.    |    24 Noi 2016   •   11:50

Candidatul de extremă dreapta în alegerile prezidenţiale din Austria, Norbert Hofer, a afirmat că va susţine organizarea unui referendum cu privire la apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană dacă aceasta va deveni mai centralizată după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, informează BBC online.

Norbert Hofer, reprezentantul Partidul Libertăţii, care se va confrunta la 4 decembrie, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, cu independentul susţinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, ar putea deveni primul şef de stat din UE exponent al extremiştilor de dreapta. Sondajele fac însă greu de anticipat rezultatul scrutinului.

Într-o declaraţie pentru postul britanic, Hofer a afirmat că, deşi Uniunea Europeană este importantă pentru Austria, el doreşte o „UE mai bună”.

Norbert Hofer a insistat că nimeni nu ar trebui să se teamă de el ca preşedinte şi a admis că musulmanii care trăiesc în Austria sunt parte a acestei ţări. „Islamul nu face parte din valorile noastre”, a nuanţat el.

Pe de altă parte, Hofer a dat asigurări că un vot în favoarea sa nu înseamnă unul pentru retragerea Austriei din UE (aşa-zisul „Oexit”), menţionând însă că două situaţii l-ar putea determina să-şi schimbe opţiunea: o viitoare decizie de admitere a Turciei în UE sau răspunsul Uniunii la Brexit.

„Dacă răspunsul la Brexit ar fi acela de a face o Uniunea Europeană centralizată, în care parlamentelor naţionale le sunt reduse prerogativele şi în care uniunea este guvernată ca un stat. În acest caz, ar trebui să avem un referendum în Austria, pentru că ar duce la o modificare constituţională”, a explicat el.
 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Austria Marea Britanie referendum
Parteneri
Mama celor trei copii morţi în incendiu, reţinută pentru ucidere din culpă
x close