Antena 3 CNN Externe Austria interzice tranzacţiile speculative cu bani publici

Austria interzice tranzacţiile speculative cu bani publici

Austria interzice tranzacţiile speculative cu bani publici
Sursa foto: Foto: broward.org
04 Ian 2013   •   23:46

Statul federal austriac, landurile şi autorităţile municipale au convenit vineri să interzică tranzacţiile speculative cu bani publici, aceasta fiind o consecinţă a unui scandal care afectează landul Salzburg de la începutul lunii decembrie a anului trecut, informează AFP.
   
Ratificarea acordului va avea loc înainte de 30 iunie şi va avea valoare constituţională, astfel că, în Parlament, coaliţia guvernamentală formată din social-democraţii SPO şi democrat-creştinii OVP vor avea nevoie de sprijinul a trei partide de opoziţie, Verzii, populiştii (BZO) şi extrema-dreaptă (FPO) pentru a obţine majoritatea necesară.
   
Prin această lege vor fi interzise contractarea unor noi împrumuturi publice în monedă străină şi investiţiile speculative în produse derivate.
   
Ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, a vorbit despre "un pachet complet" care va interzice "speculaţiile cu impozitele plătite de austrieci".
   
În 6 decembrie 2012, autorităţile landului Salzburg au anunţat că un funcţionar al ministerului regional al Finanţelor a pierdut 340 de milioane de euro prin investiţii în produse financiare riscante efectuate din 2001 în numele statului regional.
   
Scandalul a provocat o polemică în Austria legată de speculaţiile cu bani publici, care l-a determinat pe preşedintele ţării, socială-democratul Heinz Fischer, să ceară interzicerea totală a acestor tranzacţii.
   

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close