Antena 3 CNN Externe Austria pregătește un pașaport verde digital. Ar putea fi introdus din 4 iunie

Austria pregătește un pașaport verde digital. Ar putea fi introdus din 4 iunie

Începând cu data de 4 iunie, Austria vrea să introducă un pașaport verde digital, pentru COVID-19. Pașaportul ar urma să fie operat printr-un cod QR, ce va fi disponibil pe telefonul mobil, după cum a precizat ministrul austriac al Turismului.

Austria pregătește un pașaport verde digital. Ar putea fi introdus din 4 iunie
Sursa foto: Pexels
de Maria Zărnescu    |    05 Mai 2021   •   19:01

Austria introduce, începând cu data de 19 mai, teste și formulare privind vindecarea de COVID-19, ca permise de intrare pentru domenii precum HoReCa, turism, sport sau alte evenimente.

Mai mult decât atât, începând cu data de 19 mai, germanii care vor ajunge în Austria nu vor mai sta în carantină, fiind suficient un test negativ pentru COVID-19.

La nivel european, certificatul verde digital pentru COVID-19 ar urma să intre începând cu finalul lunii iunie, iar valabilitatea acestuia se dorește a fi de 12 luni, notează Agerpres.

Certificatul UE va atesta că o persoană a fost imunizată în fața COVID-19, că a dobândit imunitatea în urma îmbolnăvirii sau să are un test negativ pentru SARS-CoV-2.

Certificatul UE COVID-19 a fost aprobat în Parlamentul European, a anunțat, la finalul lunii aprilie, eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

"Parlamentul European a spus "Da" Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație.

Certificatul UE COVID-19, valabil 12 luni

Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forțează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate", anunță Dragoș Pîslaru.

Eurodeputații au fost de acord că noul "certificat UE COVID-19" - în locul "adeverinței electronice verzi", conform propunerii Comisiei - ar trebui să fie valabil timp de 12 luni, și nu mai mult.

"Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul.

Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, afirmă eurodeputații", după cum se arată pe site-ul europarl.europa.eu.

PE: Titularii certificatului nu ar trebui să stea în carantină sau autoizolare

Eurodeputații au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

"Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea cetățenilor în spațiul Schengen, în timp ce continuăm să luptăm împotriva pandemiei.

Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul în condiții de siguranță și să asigure libera circulație a cetățenilor în UE.

Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu ar trebui să introducă restricții suplimentare odată ce certificatul este în vigoare", a spus Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, după votul din plen.
 

×
Subiecte în articol: pasaport COVID-19 Austria
Parteneri
Noi reguli pentru chiriaşii români. Amenzi uriaşe!
x close