Antena 3 CNN Externe Protest uriaş împotriva restricţiilor în Austria. Participanţii au cerut demisia guvernului. "Nu vreau să ajungem ca în China"

Protest uriaş împotriva restricţiilor în Austria. Participanţii au cerut demisia guvernului. "Nu vreau să ajungem ca în China"

Cel puţin 10.000 de oameni au manifestat, sâmbătă, la Viena împotriva măsurilor sanitare restrictive adoptate pentru a combate coronavirusul. Protestatarii au cerut demisia guvernului şi au acuzat presa că propagă minciuni.

Protest uriaş împotriva restricţiilor în Austria. Participanţii au cerut demisia guvernului. "Nu vreau să ajungem ca în China"
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Ian 2021   •   22:27

"Cifrele care ne sunt prezentate despre morţi sunt baliverne. Nu vreau să ajungem ca în China, unde nu sunt drepturi", a explicat o femeie care purta banderolă cu mesajul "Voi sunteţi boala, noi suntem remediul".

Participanţii la manifestaţie, cei mai mulţi fără mască, au arborat drapele ale Austriei şi nu au respectat distanţa socială. Organizatorii au susţinut că s-au strâns 50.000 de manifestanţi. Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi în urma altercaţiilor cu forţele de ordine (foto galerie).

La miting a luat parte, fără mască, şi fostul vice-cancelar de extremă-dreapta Heinz Christian Strache. Strache este vice-cancelarul care a demisionat în 2019 din toate funcțiile politice în urma unui scandal de corupţie, după ce presa a relatat că a promis unei pretinse femei de afaceri din Rusia acordarea de contracte de infrastructură în schimbul unor donații.

Austria, în al treilea lockdown, de la finele anului trecut

În paralel cu acţiunea contestatarilor măsurilor anti-pandemie, a avut loc şi o contra-manifestaţie cu participarea militanţilor de extremă stânga. Aceştia din urmă au denunţat "nebunia anti-măşti". La contra-manifestaţie au participat doar circa 500 de persoane, potrivit poliţiei.

Guvernul cancelarului Sebastian Kurz a decretat la finele anului trecut un al treilea lockdown pentru încetinirea pandemiei, decizie ce a presupus închiderea magazinelor neesenţiale, a centrelor culturale, sălilor de sport şi şcolilor.

Recent, un grup de experţi a recomandat menţinerea restricţiilor după data prevăzută pentru ridicarea lor, la 25 ianuarie, în condiţiile în care contaminările nu par să scadă.

Duminică urmează să fie anunţate noi decizii în acest sens.

Austria, care are 8,9 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent de la debutul pandemiei peste 300.000 de cazuri de contaminare şi circa 7000 de decese asociate noului coronavirus.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: Austria minting anit-restricţii
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close