Antena 3 CNN Externe Autoritatea Palestiniană a stabilit data pentru o nouă pledoarie favorabilă la ONU

Autoritatea Palestiniană a stabilit data pentru o nouă pledoarie favorabilă la ONU

Autoritatea Palestiniană a stabilit data pentru o nouă pledoarie favorabilă la ONU
13 Noi 2012   •   16:44

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, susţine că Autoritatea Palestiniană a stabilit o dată pentru înaintarea cererii către Naţiunile Unite, în care se doreşte dobândirea statutului de observator ca stat neafiliat la ONU.

Agenţia palestiniană WAFA îl citează pe Abbas, care a spus ieri că iniţiativa de upgrade a statusului vis-a-vis de organizaţia internaţională va fi depusă la data de 29 noiembrie.

Dacă cererea palestiniană va fi aprobată, pretenţiile de a înfiinţa un stat independent în West Bank, din Fâşia Gaza şi estul Ierusalimului, vor căpăta mai multă greutate în relaţiile cu partenerii externi.

Aceste teritorii au fost acaparate de Israel, după războiul din 1967, dintre statul evreu şi Iordania.
În 2005, Israelul s-a retras din Gaza.

Palestinienii speră ca noul statut să le permită să adere la organisme internaţionale, cum ar fi Curtea Internaţională, unde ar putea încerca să pună sub acuzare Israelul.

Atât Statele Unite ale Americii cât şi Israelul se opun acestei manevre diplomatice şi susţin că palestinienii ar trebui să-şi negocieze legitimitatea statală prin discuţii de pace şi nu prin iniţiative unilaterale.

În cursul zilei de duminică, preşedintele american, Barack Obama, a purtat o discuţie telefonică cu Mahmoud Abbas, căruia i-a cerut să renunţe la această tentativă.

×
Subiecte în articol: Mahmoud Abbas Palestina Fasia Gaza
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close