Autorităţile belgiene avertizează: Un transport de câini vagabonzi din România este în drum către Glabbeek

de S.T.    |    27 Mar 2014   •   10:24
Autorităţile belgiene avertizează: Un transport de câini vagabonzi din România este în drum către Glabbeek Foto: Agerpres

Agenţia Federală belgiană pentru Securitate Alimentară (AFSCA) a fost informată miercuri că un transport de câini vagabonzi români este în drum către Glabbeek, avertizând că animalele "importate ilegal" pot suferi de turbare, relatează site-ul 7sur7.be.

"Având în vedere informaţii difuzate în presă, potrivit cărora este vorba despre câini vagabonzi din România, şi având în vedere lipsa unei notificări din partea autorităţilor române cu privire la acest transport, îndoieli cu privire la conformitatea acestor câini în privinţa tuturor condiţiilor în privinţa turbării sunt legitime", afirmă Agenţia într-un comunicat, citat de Belga.

Potrivit unor date de la AFSCA, în România, peste 400 de cazuri de turbare au fost constatate, în mod oficial, în 2013.

"Inclusiv animalele vaccinate dar care au fost contaminate înainte de vaccinare pot să reprezinte, în continuare, un risc pentru o perioadă de şase luni, atât pentru oameni, cât şi pentru animale", subliniază Agenţia Federală belgiană pentru Securitate Alimentară.

Încă de la apariţia simptomelor, turbarea poate să fie mortală atât pentru oameni, cât şi pentru animale. După 48 de ore de la infecţie, înaintea apariţiei primelor simptome, este necesară efectuarea unui tratament.

Câinii, pisicile şi dihorii de casă care sunt importaţi sunt supuşi unor condiţii sanitare la import şi este necesar să fie vaccinaţi. Majoritatea cazurilor de turbare la câini din ţări vecine priveşte animale importate ilegal din ţări în care este prezentă boala şi în care nu există obligaţia vaccinării, scrie 7sur7.

x close