Antena 3 CNN Externe Autorităţile din Bulgaria investighează presupuse ATACURI asupra sistemului bancar

Autorităţile din Bulgaria investighează presupuse ATACURI asupra sistemului bancar

Autorităţile din Bulgaria investighează presupuse ATACURI asupra sistemului bancar
Sursa foto: Foto: picsed.com
29 Iun 2014   •   16:19
Autorităţile din Bulgaria investighează încercări de destabilizare a sistemului bancar al ţării, prin răspândirea de zvonuri prin intermediul e-mailurilor şi sms-urilor anonime la adresa unor instituţii financiare, existând piste concrete de identificare a persoanelor responsabile.
Ministrul de Interne Ţvetlin Iovcev, procurorul şef Sotir Ţaţarov şi preşedintele Agenţiei de Stat pentru Siguranţă Naţională (DANS) Vladimir Pisancev au avut o întâlnire de urgenţă la sediul DANS pentru a discuta despre încercările de destabilizare a sistemului bancar din Bulgaria, relatează Novinite.
Rezultatele întâlnirii nu au fost dezvăluite, iar aceasta nu a fost urmată de declaraţii oficiale.
Oficialii au dezvăluit totuşi că există o pistă legată de acţiunile unor persoane de a trimite e-mailuri şi sms-uri anonime, cerând oamenilor că îşi retragă economiile de la First Investment Bank, răspândind zvonuri despre prăbuşirea băncii.
Investigaţia aflată în desfăşurare se referă şi la acţiuni îndreptate împotriva Corporate Commercial Bank (KTB), care au obligat Banca Naţională a Bulgariei să o pună sub supraveghere specială, în urma epuizării lichidităţilor.
Între timp, DANS a anunţat numere de telefon pentru cei care primesc sms-uri sau mesaje e-mail conţinând informaţii negative referitoare la bănci.
Săptămâna trecută, activităţile băncii KTB au fost suspendate, iar instituţia a solicitat şi a fost plasată sub supravegherea specială a Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), în urma unui scandal în jurul viceguvernatorului băncii centrale, Ţvetan Gounev.
KTB era între băncile cu niveluri ridicate de lichidităţi înaintea unui zvon legat de "dependenţa viceguvernatorului BNB Ţvetan Gounev de o anumită bancă", cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al băncii centrale.
Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecată împotriva lui Gounev şi a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriaşe de bani de către clienţi, iar instituţia financiară nu a mai putut să îşi respecte obligaţiile.
KTB se va afla sub supraveghere specială o perioadă de trei luni, timp în care toate activităţile vor fi blocate.
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close