Antena 3 CNN Externe Autorităţile iraniene recunosc faptul că 50 de oraşe au avut mai multe voturi decât votanţi: Nimic anormal

Autorităţile iraniene recunosc faptul că 50 de oraşe au avut mai multe voturi decât votanţi: Nimic anormal

Autorităţile iraniene recunosc faptul că 50 de oraşe au avut mai multe voturi decât votanţi: Nimic anormal
22 Iun 2009   •   19:21

În 50 de oraşe din Iran numărul voturilor valabil exprimate la alegerile prezidenţiale din această lună depăşesc numărul votanţilor eligibili, a recunoscut luni autoritatea de control a statului. Dezvăluirea surprinzătoare a Consiliului de Supraveghere a fost, totuşi, destinată să submineze acuzaţiile învinşilor care susţineau că votul a fost măsluit.

Mir Hossein Mousavi, principalul rival al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la alegeri, şi alţi doi candidaţi au susţinut că numărul voturilor l-a depăşit pe cel al votanţilor în nu mai puţin de 170 de districte. Abbasali Kadkhodai, un purtător de cuvânt pentru Consiliul clericilor a declarat pentru televiziunea de stat IRIB că ?Investigaţia noastră demonstrează că numărul districtelor în care ei au anunţat nereguli nu este corect. Raportul nostru preliminar indică doar 50 de districte în care au existat probleme?.

Kadkhodaei a mai declarat şi că faptul că au votat mai mult de 100% din cei înscrişi pe liste nu este ceva neobişnuit, pentru că iranienii pot să îşi exprime votul oriunde doresc. Deşi este vară în Iran şi multe dintre oraşele suspectate de nereguli se află în zone deşertice, Abbasali a sugerat că votanţii au fost cel mai probabil acolo în vacanţă.

Oficialul a subliniat şi faptul că victoria lui Ahmadinejad nu va fi afectată nici măcar de inversarea voturilor în cele 50 de districte, pentru că ele însumează trei milioane de voturi, în timp ce rezultatele oficiale arată că Ahmadinejad a câştigat cu o diferenţă de 11 milioane de voturi.

Mousavi şi ceilalţi doi candidaţi, Mehdi Karoubi şi Mohsen Rezai, s-au plâns Consiliului de Supraveghere de fraudă electorală şi au raportat 646 posibile nereguli, cerând repetarea alegerilor. Consiliul a fost de acord să investigheze plângerile, dar el este condus de un aliat al lui Ahmadinejad. Mai mult, Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem, a anunţat vineri că victoria lui Ahmadinejad va rămâne valabilă.

Protestele în Iran continuă, fiind anunţat luni faptul că 457 de persoane au fost arestate în timpul confruntărilor dintre demonstranţii pro-Mousavi şi forţele de ordine de sâmbătă, pe străzile din Teheran. Cel puţin 13 civili au murit în aceste incidente, informează Times Online.

Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close