Antena 3 Externe Autorul atentatului din Turcia, soldat cu 32 de morţi, era membru al grupării teroriste Stat Islamic

Autorul atentatului din Turcia, soldat cu 32 de morţi, era membru al grupării teroriste Stat Islamic

22 Iul 2015   •   19:10
Autorul atentatului din Turcia, soldat cu 32 de morţi, era membru al grupării teroriste Stat Islamic
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA

Autorul atentatului sinucigaş comis luni în oraşul turc Suruc a fost identificat de autorităţile turce, el fiind un cetăţean turc în vârstă de 20 de ani care s-ar fi alăturat grupării teroriste Stat Islamic cu două luni în urmă, relatează site-ul publicaţiei franceze Liberation.
   
Autorul atentatului sinucigaş a fost identificat în urma probelor ADN prelevate de la faţa locului.
   
"Am confirmat în baza analizării probelor genetice prelevate că autorul atacului este un bărbat în vârstă de 20 de ani, originar din Adiyaman (oraş din sud-estul Turciei - n.red.)", a declarat un oficial turc.
   
Atentatul sinucigaş de luni s-a soldat cu 32 de morţi, pro-activişti kurzi care se aflau la Centrul Cultural Amara din oraşul Suruc, situat la graniţa cu Siria.
   
Autorităţile turce atribuie atentatul de luni Statului Islamic. De aceeaşi părere este şi premierul turc, Ahmet Davutoglu, care acuză SI pentru producerea atentatului.
   
Dacă această ipoteză se va dovedi adevărată, va fi primul atac terorist al SI comis pe teritoriul turc, în condiţiile în care Turcia este acuzată că a permis transportul de arme şi de persoane prin punctul de frontieră cu Siria în cazul grupărilor teroriste care operează în Siria.
   
În Turcia, îngrijorările Guvernului cresc în privinţa amplorii pe care o are mişcarea extremiştilor islamici, în condiţiile în care, potrivit publicaţiei Hurriyet, serviciile secrete turce au identificat cel puţin 3.000 de cetăţeni turci care au plecat în Siria pentru a se alătura diverselor grupări teroriste printre care şi Stat Islamic.
   
Potrivit directorului Fundaţiei de cercetări politice, economice şi sociale (SETA) din Turcia, Ufuk Ulutas, "cel puţin 2.000 de străini suspectaţi că au dorit să meargă sau să revină din Siria au fost arestaţi şi expulzaţi, începând cu anul 2013".
   
"Stat Islamic este pentru noi în mod clar un duşman, care a combătut mereu grupările democratice siriene pe care noi le-am susţinut şi care a cucerit teritorii ale opoziţiei şi nu ale regimului lui Bashar al-Assad", a explică Ufuk Ulutas.
   
În ultimele luni, mai ales din cauza atentatului sinucigaş de luni, măsurile de securitate din aeroporturi şi din punctele de frontieră din Turcia au fost consolidate de autorităţile turce pentru a împiedica libera trecere a recruţilor străini ai grupării teroriste Stat Islamic pe ruta Turcia-Siria. De asemenea, au fost suplimentare operaţiunile de supraveghere şi prevenire a atacurilor teroriste pe teritoriul turc.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close