x close

Autorul atentatului eşuat din ziua de Crăciun: Pregătim mai multe atacuri pe teritoriul SUA

29 Dec 2009   •   13:38
Autorul atentatului eşuat din ziua de Crăciun: Pregătim mai multe atacuri pe teritoriul SUA  avion

Preşedintele american Barack Oama a anunţat măsuri de securitate sporite, în urma atentatului eşuat din ziua de Crăciun, care a vizat o cursă aeriană pe ruta Amsterdam-Detroit. Duminică seara, un al doilea nigerian a fost arestat pentru "activităţi suspecte", la bordul unui avion care efectua un zbor pe aceeaşi rută. Nigerianul reţinut în urma tentativei de vineri spune că gruparea teroristă pregăteşte în Yemen mai multe atacuri pe teritoriul SUA.

"Nu avem deocamdată toate răspunsurile legate de această recentă tentativă, dar cei care ar ucide bărbaţi, femei şi copii inocenţi trebuie să ştie că SUA vor face mai mult decât să-şi întărească apărarea. Vom continua să folosim fiecare element al puterii noastre pentru a-i distruge şi înfrânge pe extremiştii violenţi care ne ameninţă", a declarat preşedintele Obama.

Barack Obama a vorbit şi despre revizuirea listei de persoane aflate sub supraveghere şi despre întărirea capacităţii de detectare a materialelor explozive.

Între timp, într-un mesaj postat pe un site islamist, reţeaua Al-Qaida a revendicat tentativa de atentat din ziua de Crăciun. În mesaj se arată că suspectul nigerian a fost dotat cu "dispozitiv tehnic avansat" dar că nu a reuşit să îl detoneze din cauza unei erori tehnice.

Presa americană a obţinut fotografii care arată cum anume a reuşit suspectul să urce la bord cu explozibilul. Teroristul a ascuns praful exploziv, cântărind 80 de grame, într-un pacheţel cusut de lenjeria intimă. Aşa a reuşit să treacă de controlul vameşilor.

În cursul zilei de luni, pe marile aeroporturi din Statele Unite şi Europa a domnit haosul, din cauza noilor măsuri de control adoptate într-o perioadă de vârf pentru transportul aerian.

Companiile aeriene britanice au primit ordine să limiteze numărul bagajelor de mână. Mai mult, autorităţile au decis că pasagerii nu trebuie să se ridice de pe scaune nici măcar pentru a merge la toaletă, în ultima oră a zborului. De altfel, guvernul intenţionează sa instaleze cât mai rapid posibil scannere corporale pe aeroporturile din Marea Britanie.

Antena 3

Citeşte mai multe despre:

bomba atentat avion Barack Obama
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati