Antena 3 CNN Externe Autoturisme de lux, într-o tabără de romi din Elveţia. "Noi nu furăm, nu suntem români"

Autoturisme de lux, într-o tabără de romi din Elveţia. "Noi nu furăm, nu suntem români"

Autoturisme de lux, într-o tabără de romi din Elveţia. "Noi nu furăm, nu suntem români"
Sursa foto: Ferrari
05 Iun 2009   •   15:04

Ferrari, Porsche sau Mercedes-uri de teren. Acestea sunt câteva dintre mijloacele de transport aflate în faţa unei tabere de romi din cantonul elveţian Vaud.

Veniţi de la 600 de kilometri depărtare, tocmai de la Camargue, romii intenţionează să petreacă în Elveţia patru luni. Cele trei familii şi-au instalat caravanele în Rennaz, la doar câţiva metri de autostrada A9, scrie Tribune de Geneve.

Întrebaţi cum îşi permit maşini atât de frumoase, romii au răspuns ironic: "Păi, furăm, domnule...Nu, glumeam... Vedeţi dumneavoastră, muncim pe rupte, câte zece sau 12 ore în fiecare zi. Şi suntem mereu pe drumuri. De aceea avem nevoie de maşini bune", a povestit un membru al grupului.

Romii merg din poartă în poartă şi îşi oferă serviciile localnicilor din regiune. "Vindem covoare, vopseluri, facem şi comerţ cu maşini. Reparăm scaune şi facem curat în case", susţine Bernard, liderul taberei.

"Suntem creştini, foarte credincioşi şi muncitori. Religia noastră ne interzice să furăm. Nu toţi ţiganii sunt răi. În Elveţia, noi nu vrem să fim asemănaţi cu ?verii? veniţi din România. Noi suntem francezi adevăraţi, nu d-ăia care citesc în plamă", a spus un alt membru al comunităţii.

În cantonul Vaud, există două terenuri care sunt rezervate romilor. Unul este situat în Payerne şi celălalt în Rennaz. Acestea nu sunt dotate cu WC-uri, duşuri sau electricitate. "Avem ce ne trebuie în caravane. Iar pentru electricitate folosim generatoare", au explicat romii.

Pentru a campa în zonele repsective, romii plăteasc 10 franci pe zi . Banii sunt utilizaţi pentru curăţarea zonei, după plecarea romilor.

La o scurtă distanţă de tabără se află centrul de intervenţie regional al jandarmeriei. Michel Dubuis, reprezentant al jandarmeriei, a declarat: "Când au ajuns le-am verificat sistematic actele de identitate şi cele de înmatriculare. Din punct de vedere legal, maşinile sunt în ordine".

Autorităţile elveţiene susţin că romii nu au provocat nici o problemă în ultima perioadă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: masini de lux tabara de romi Ferrari
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close