Antena 3 CNN Externe Avertisment. Catalonia s-ar confrunta cu o sărăcire brutală în caz de independenţă

Avertisment. Catalonia s-ar confrunta cu o sărăcire brutală în caz de independenţă

Avertisment. Catalonia s-ar confrunta cu o sărăcire brutală în caz de independenţă
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
de S.T.    |    01 Oct 2017   •   21:38

Catalonia s-ar confrunta cu o sărăcire brutală în caz de independenţă, cu o cădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 25 până la 30% şi o dublare a şomajului, a afirmat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

„Independenţa Cataloniei ar fi absolut iraţională din punct de vedere economic. Ea ar fi în afara zonei euro şi 75% din producţia catalană ar fi supusă taxelor vamale. Băncile ar fi forţate să plece, iar catalanii ar trebui să îşi înfiinţeze propria lor monedă... Este atât de iraţională încât nici investitorii, nici pieţele de capital, nici membrii Eurogrupului nu consideră că scenariul independenţei este unul viabil”, a apreciat Luis de Guindos, într-un interviu acordat postului de radio Cope.

În schimb, Guvernul regional catalan susţine că, în caz de independenţă, Catalonia ar avea puterea de a decide singură politica fiscală sau investiţiile în infrastructură, ceea ce ar avea un efect benefic asupra PIB-ului regiunii.

În anul 2016, Catalonia, o regiune cu 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, a fost responsabilă pentru aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al Spaniei, iar regiunea concurează cu Madridul pentru titlul de regiunea cea mai bogată din Spania. Rata şomajului în Catalonia este comparabilă cu cea din capitala Madrid şi este mult mai mică decât în restul ţării, 13,2% în trimestrul al doilea faţă de 17,2% la nivel naţional.

Referendum Catalonia. Sute de persoane rănite în urma confruntărilor cu poliția. Bastoane, gloanţe de cauciuc și oameni scoși cu forța de la vot - VIDEO

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close