Antena 3 CNN Externe Avertisment fără precedent al Italiei: Nu se mai poate așa!

Avertisment fără precedent al Italiei: Nu se mai poate așa!

Avertisment fără precedent al Italiei: Nu se mai poate așa!
25 Oct 2016   •   21:11

Premierul italian, Matteo Renzi, a ameninţat marţi că va bloca prin veto bugetul Uniunii Europene din cauza numărului foarte mare al migranţilor care debarcă în Italia, ţară care se simte abandonată de unii dintre partenerii ei europeni, în special de ţările ce refuză cotele obligatorii de refugiaţi, transmite AFP.

'Noi dăm 20 de miliarde (de euro) Europei, care ne restituie 12, iar dacă Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia ne fac morală în legătură cu imigranţii, atunci permiteţi Italiei să spună că mecanismul nu mai funcţionează', a spus Renzi în timpul unei emisiuni la televiziunea RAI UNO.

Întrebat dacă ia în calcul posibilitatea ca Italia să blocheze prin veto bugetul Uniunii Europene, el a răspuns: 'da, categoric', fără să intre însă în detalii.

Renzi şi-a continuat apoi atacul la adresa ţărilor ce refuză să primească migranţi conform cotelor obligatorii impuse anul trecut. 'Dacă ridici ziduri împotriva imigranţilor, poţi să uiţi de banii italieni. Dacă imigranţii nu trec, nici banii nu vor mai trece', a spus el.

Dar nu este prima dată când şeful guvernului de la Roma exprimă astfel de poziţii faţă de statele est-europene care nu acceptă cotele obligatorii de refugiaţi. Cu două săptămâni în urmă, el a susţinut în faţa parlamentului italian că acestor state ar trebui să li se restrângă accesul la fondurile europene, criticând totodată răspunsul dat pe ansamblu de blocul comunitar în contextul crizei provocate de valul migrator.

Conform ultimelor date publicate de guvernul de la Roma, de la începutul anului au debarcat în Italia 153.450 de migranţi, cu 10% mai mulţi faţă de perioada similară a anului trecut, numai în ultimele 24 de ore în porturile italiene sosind circa 4.000 de migranţi proveniţi din ţări africane.

Cotele obligatorii de refugiaţi au fost decise anul trecut în luna septembrie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) în urma unui vot prin majoritate calificată. În lipsa consensului, s-a recurs la acest tip de vot pentru a fi depăşită opoziţia statelor care nu au acceptat această iniţiativă, ce prevede redistribuirea între statele UE a 160.000 de migranţi extracomunitari aflaţi în taberele din Grecia şi Italia.

Până în prezent au fost redistribuiţi numai aproximativ 5.000 mii de migranţi, dintre aceştia din Italia fiind relocaţi doar aproximativ 1.300. Relocarea avansează lent din cauza condiţiilor puse de unele ţări, cum ar fi ca solicitanţii de azil să fie familii cu copii sau să aibă experienţă profesională, dar şi a preferinţei migranţilor pentru unele ţări, mai ales Germania sau statele nordice.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), statele europene preferă să preia migranţi mai degrabă din taberele din Grecia, întrucât în taberele din Italia se află migranţi proveniţi în special din Africa subsahariană şi care de obicei nu au nicio pregătire profesională.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: avertisment Matteo Renzi premier imigranti
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close