Antena 3 CNN Externe Specialiștii avertizează că următoarea pandemie va veni din Amazon: Este un rezervor imens de viruși

Specialiștii avertizează că următoarea pandemie va veni din Amazon: Este un rezervor imens de viruși

Mai mulți ecologiști, biologi și epidemiologi și-au exprimat îngrijorarea că următorul focar semnificativ de boală ar putea veni din pădurea amazoniană, nu în ultimul rând pentru că defrișările și dezvoltarea umană ne aduc in contact din ce în ce mai mare cu habitatele animale și cu rezervoarele potențiale ale bolilor.

Specialiștii avertizează că următoarea pandemie va veni din Amazon: Este un rezervor imens de viruși
Sursa foto: Pixabay
18 Mai 2020   •   11:29

Amazonul este un rezervor imens de viruși”, a declarat David Lapola, ecolog în schimbare globală de la Universitatea Campinas din Brazilia.

Lapola a descris pădurea amazoniană drept „cel mai mare bazin de coronavirus din lume”, referindu-se la grupul mare de viruși care include răceala comună, SARS, MERS și Covid-19. „Acesta este un motiv în plus pentru a nu folosi Amazon irațional, așa cum facem noi acum”, a spus el. „Mai bine nu ne încercăm norocul.”

Majoritatea bolilor care au apărut în ultimele timpuri – de la HIV și Ebola la SARS și chiar Covid-19 – sunt boli zoonotice, ceea ce înseamnă că au sărit de la animale la oameni. De fapt, se estimează că cel puțin 60 la sută din cele 335 de boli noi apărute între 1960 și 2004 au provenit de la animale.

Primatele sunt cea mai comună sursă de răspândire virală la om din cauza legăturilor noastre evolutive relativ strânse, dar liliecii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru a servi ca gazde ale bolilor virale, datorită metabolismului ridicat și a sistemului imunitar supraalimentat. În ceea ce privește Covid-19, cel mai probabil vina apartine unui liliac care trăiește în China, dar au fost sugerate și alte teorii.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Amazon pandemie
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close