Antena 3 CNN Externe Avioane F-35, la granița Rusiei

Avioane F-35, la granița Rusiei

Avioane F-35, la granița Rusiei
Sursa foto: Foto: Wikipedia
25 Apr 2017   •   23:02

Două avioane de luptă F-35 americane au aterizat marţi în Estonia, unde vor participa la exerciţii comune - o premieră în regiune, transmite AFP. 

"Împărtăşim aceleaşi valori şi suntem gata să apărăm teritoriul ţărilor membre NATO împotriva oricărei agresiuni", a declarat ministrul estonian al apărării, Margus Tsahkna, la baza aeriană Amari, unde a avut loc evenimentul. "Utilizarea celor mai moderne avioane de vânătoare ale SUA în Europa garantează suveranitatea tuturor statelor membre NATO", a adăugat el. 

Avioanele "invizibile" multirol F-35 sunt nedetectabile de către cele mai perfecţionate radare şi au o viteză maximă de 1,6 mach (aproximativ 1900 km/h). Sunt de şase ori mai eficiente decât aeronavele actuale în luptele aeriene şi supraveghere şi de opt ori mai eficace în atacurile asupra ţintelor de la sol, menţionează AFP. 

Agenţia citată afirmă că, potrivit observatorilor, vizita avioanelor F-35 în Estonia este un gest care subliniază angajamentul Statelor Unite în regiune. La summitul de la Varşovia, în iulie 2016, NATO a decis să menţină patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia, ca răspuns la politica Rusiei în regiune, după acţiunile Moscovei în Ucraina şi Siria, reaminteşte AFP. În prezent, în Estonia este staţionat un batalion britanic, în Letonia - unul multinaţional sub comandă canadiană, în Lituania un altul, sub comandă germană, iar în Polonia un batalion comandat de americani. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: estonia NATO
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close