Antena 3 CNN Externe Kievul și Teheranul infirmă deturnarea unui avion ucrainean spre Iran. Anunțul fusese făcut chiar de ministrul adjunct de externe de la Kiev

Kievul și Teheranul infirmă deturnarea unui avion ucrainean spre Iran. Anunțul fusese făcut chiar de ministrul adjunct de externe de la Kiev

Autoritățile de la Kiev și de la Teheran au infirmat, luni, anunțul conform căruia o aeronavă din Ucraina, ce evacua cetățeni ai acestei țări din capitala Afganistanului, a fost deturnată de atacatori înarmați.

Kievul și Teheranul infirmă deturnarea unui avion ucrainean spre Iran. Anunțul fusese făcut chiar de ministrul adjunct de externe de la Kiev
de Adrian Iclozan    |    24 Aug 2021   •   11:28

Anunțul inițial a fost făcut chiar de ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Evghenii Yenin, într-o declarație făcută marți pentru postul local Hromadske.

Conform ministrului, Incidentul s-ar fi petrecut duminică, la Kabul.

Un ministru ucrainean anunță deturnarea unui avion

"Duminica trecută, avionul nostru a fost deturnat de alții. Marți, avionul ne-a fost furat, practic. A zburat în Iran cu un grup de pasageri neidentificați la bord, în loc să extragă ucraineni.

Următoarele noastre trei încercări de evacuare au eșuat, la rândul lor, deoarece oamenii noștri n-au reușit să intre în aeroport", a spus ministrul ucrainean, conform căruia cei care au direcționat aparatul spre Iran erau înarmați.

Ministrul adjunct nu a precizat cum s-a întâmplat efectiv deturnarea și ce s-a întâmplat, până la urmă, cu avionul și nici dacă autoritățile de la Kiev au făcut demersuri pentru a-l recupera.

Potrivit TASS, un avion militar de transport cu 83 de persoane la bord, inclusiv 31 de ucraineni, a ajuns duminică la Kiev după ce a decolat din Kabul.

Relatarea ministrului, dezmințită de Iran și de propriul minister

Atât Ucraina, cât și Iranul au infirmat, marți, informația privind deturnarea avionului ucrainean.

Autoritatea aviatică civilă din Iran a precizat că avionul ucrainean a realimentat în orașul iranian Mashhad și apoi a zburat spre Kiev, notează Jerusalem Post.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, s-a văzut în situația atipică de a-l infirma pe ministrul adjunct.

"Nu există avioane ucrainene capturate la Kabul sau în altă parte. Informația difuzată de anumite instituiții de presă, referitoare la avionul capturat nu este adevărată", a spus Nikolenko.

Oficialul a explicat că ministrul Yenin a vrut, doar, să exprime gradul de dificultate al operațiunii de evacuare a cetățenilor străini de pe aeroportul din Kabul.

Nu este clar de ce Yenin a spus că aparatul a fost "deturnat" de agresori înarmați.

×
Subiecte în articol: avion Ucraina Iran
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close