Avocaţii lui Bradley Manning îi cer preşedintelui Obama GRAŢIEREA „cârtiţei“ WikiLeaks

de A.M.P    |    21 Aug 2013   •   21:27
Avocaţii lui Bradley Manning îi cer preşedintelui Obama GRAŢIEREA „cârtiţei“ WikiLeaks Foto: Agerpres/AP

Avocatul militarului american Bradley Manning, condamnat la 35 de ani de închisoare pentru oferirea a sute de mii de documente clasificate site-ului WikiLeaks, cere graţierea din partea preşedintelui Barack Obama sau măcar comutarea pedepsei, scrie CNN.
   
La rândul său, organizaţia nonguvernamentală Amnesty International a lansat o petiţie pentru a cere graţierea prezidenţială în cazul lui Manning.
   
"Bradley Manning a acţionat din convingerea că putea declanşa o dezbatere publică semnificativă despre costurile războiului, mai ales despre modul de acţiune al armatei americane în Irak şi Afganistan", pretinde Widney Brown, reprezentanta Amnesty International.
   
Militarul american Bradley Manning, găsit vinovat că a oferit sute de mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, a fost condamnat la 35 de ani de închisoare. Manning, în vârstă de 25 de ani, nu a putut face nicio declaraţie după ce judecătorul militar Denise Lind a anunţat sentinţa. Manning urmează să fie exclus din armata Statelor Unite pentru dezonoare şi va suporta plata unor daune morale.
   
Manning a fost condamnat pe 30 iulie pentru 19 capete de acuzare, inclusiv şase pentru activităţi de spionaj. Din pedeapsă vor fi scăzute cele 1.294 de zile de închisoare pe care fostul analist militar le-a efectuat deja. Manning va avea dreptul de a solicita eliberarea sub control judiciar după ispăşirea unei treimi din pedeapsa de 35 de ani.
   

x close