Antena 3 CNN Externe Ayman al-Zawahiri, numit în funcţia de lider al-Qaida

Ayman al-Zawahiri, numit în funcţia de lider al-Qaida

Ayman al-Zawahiri, numit în funcţia de lider al-Qaida
Sursa foto: Foto: Videonews
16 Iun 2011   •   10:01

Egipteanul Ayman al-Zawahiri a fost numit în funcţia de lider al reţelei teroriste al-Qaida, în locul lui Osama bin Laden, informează BBC News, citând o declaraţie emisă de conducerea generală a organizaţiei.

Zawahiri era mâna dreaptã a lui Bin Laden şi al doilea în ierarhia organizaţiei teroriste. În plus, acesta este considerat ca fiind "creierul" din spatele operaţiunii de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

"Şeicul Dr. Ayman al-Zawahiri, fie ca Dumnezeu să îl ghideze, şi-a asumat responsabilitatea ca şi emir al grupului", se arată într-o declaraţie aparţinând grupării al-Qaida.

Ayman va împlini 60 de ani săptămâna viitoare. Acesta provine dintr-o familie de medici şi savanţi.

Tatăl său a fost profesor universitar de farmacologie, la Universitatea de Medicină din Cairo, iar bunicul său, mare imam la Universitatea Al-Azhar, un prim centru de studii religioase.

Într-o filmare făcută publică mai devreme în această lună, al-Zawahri avertiza că America nu se confruntă doar cu terorişti individuali sau grupări teroriste, ci cu o comunitate internaţională de musulmani, care urmăreşte să o distrugă atât pe ea cât şi pe aliaţii săi.

Pe 2 mai, Osama bin Laden, liderul al-Qaida şi, totodată, fondatorul acestei reţele, a fost omorât în Pakistan de trupele americane.

Cel mai căutat terorist din toate timpurile s-a opus capturării şi a murit într-un schimb de focuri.



×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close