Antena 3 CNN Externe B-21 Raider, bombardierul invizibil de cursă lungă dotat cu arme nucleare cu care SUA vor schimba războiul modern

B-21 Raider, bombardierul invizibil de cursă lungă dotat cu arme nucleare cu care SUA vor schimba războiul modern

Armata Statelor Unite se pregătește să primească bombardierul care se estimează că va transmite un șoc în lumea aviației militare.

B-21 Raider, bombardierul invizibil de cursă lungă dotat cu arme nucleare cu care SUA vor schimba războiul modern
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2022   •   13:31

B-21 Raider este un aparat intercontinental total invizibil pentru radarele inamice, capabil să transporte o cantitate mare de arme convenționale și termonucleare și să lovească, practic, oriunde în lume.

Forțele aeriene americane vor primi cel puțin 100 de astfel de aparate de generație nouă, pentru care Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari.

Suma include și costurile de exploatare pe 30 de ani.

Prețul estimat al unui B-21 Raider este de 670 milioane de dolari.

B-21 Raider, lansat public pe 2 decembrie 2022

B-21 Raider va fi lansat public pe 2 decembrie, într-o prezentare a Forțelor Aeriene americane și a companiei Northrop Grumman, care a construit acest avion.

Noul bombardier urmează să înlocuiască treptat aparatele actuale în serviciu, de tipul B-1B Lancer și B-2 Spirit.

La fel ca acest din urmă model, B-21 Raider are forma unei aripi zburătoare. Performanțele sale urmează să depășească tot ce are în prezent aviația militară americană în materie de tehnică de bombardament.

De asemenea, flotila de B-21 Raider va fi mult mai mare decât cea de aparate B-2, care a fost constituită din 21 de avioane.

Unul dintre acestea s-a prăbușit la decolare pe 23 februarie 2008.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce se știe despre performanțele B-21 Raider

US Air Force și Northrop Grumman nu au făcut publice performanțele noului bombardier, dar, potrivit oficialilor americani, acestea sunt net superioare predecesorului B-2 Spirit.

Este de așteptat ca noul bombardier să aibă o viteză maximă de cel puțin Mach 0,95 și să poată transportat cel puțin 23 de tone de bombe depozitate în compartimente interne.

Raza sa de acțiune este estimată la cel puțin 11.000 de kilometri iar plafonul maxim de zbor, la cel puțin 15.000 de metri.

B-21 Raider va fi operat, probabil, de doi piloți, iar în rezervoarele sale de combustibil va putea fi încărcată o cantitate de peste 75 de tone.

Spre comparație, cel mai modern bombardier strategic rusesc, Tu-160M2, comparabil cu modelul american de generație mai veche Rockwell B-1 Lancer, are o rază de acțiune de 7.300 kilometri și o sarcină utilă de 45 de tone.

×
Subiecte în articol: B-21 Raider Northrop Grumman
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close