Antena 3 CNN Externe Proces pe stadion: doi băieți de 16 ani au fost condamnați la ani de muncă silnică pentru că s-au uitat la telenovele interzise, în Coreea de Nord

Proces pe stadion: doi băieți de 16 ani au fost condamnați la ani de muncă silnică pentru că s-au uitat la telenovele interzise, în Coreea de Nord

Imagini rare, obținute de presa internațională, arată cum regimul președintelui nord-coreean Kim Jong-un condamnă la pedepse grele doi adolescenți, într-un proces public desfășurat pe o arenă sportivă.

Proces pe stadion: doi băieți de 16 ani au fost condamnați la ani de muncă silnică pentru că s-au uitat la telenovele interzise, în Coreea de Nord
Sursa foto: Captura BBC / Sand Institute
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2024   •   14:26

Filmarea, ce ar fi fost realizată în 2022, îi prezintă pe cei doi acuzați încătușați și judecați în fața a sute de elevi.

"Crima" lor este că au vizionat așa-numitele K-drame, seriale televizate realizate și difuzate în Coreea de Sud, inamicul absolut al regimului lui Kim Jong-un.

Cei doi au fost condamnați la 12 ani de muncă silnică.

În videoclip, un crainic al regimului de la Phenian conchide: "Cultura regimului putred al marionetelor (din Coreea de Sud, n.r.) s-a răspândit chiar și la adolescenți. Au doar 16 ani, dar și-au ruinat viitorul."

Filmul procesului a fost furnizat BBC de un institut care se ocupă de dezertorii din Coreea de Nord.

Clipul ar fi fost distribuit în această țară în scop ideologic și pentru a-i a avertiza cetățeni să nu vizioneze "înregistrări decadente".

Înregistrări de acest fel sunt rare, deoarece Coreea de Nord interzice ca fotografiile, videoclipurile și alte dovezi ale vieții din regimul dictatorial să ajungă în afara țării, notează BBC.

Vizionarea de "telenovele" sud-coreene se pedepsește cu moartea în Coreea de Nord

Producțiile de divertisment sud-coreene, inclusiv serialele TV, sunt interzise în Coreea de Nord.

În 2020, Phenianul a promulgat o lege prin care vizionarea sau distribuirea de divertisment de proveniență sud-coreeană se pedepsește cu moartea.

În ciuda acestui fapt, unii sunt pregătiți să riște pentru a viziona aceste K-drame, care au o audiență uriașă pe plan global.

"Dacă ești prins urmărind un film american, poți scăpa dând mită, dar dacă te uiți la o dramă coreeană, ești împușcat", a declarat un dezertor nord-coreean pentru BBC.

Filmele sud-coreene ajung în Coreea de Nord prin China

Potrivit acestuia, producțiile sud-coreene - care ajung în țară prin contrabandă din China - au devenit un drog care-i ajută pe nord-coreeni să evadeze din realitatea îngrozitoare în care își duc existența.

Însă regimul lui Kim se teme că astfel de filme pot duce la o slăbire a sistemului și a venerației populare pentru familia conducătoare.

"În Coreea de Nord, ni se spune că în Sud trăiește mult mai rău decât la noi, dar când te uiți la dramele sud-coreene, vezi o poveste complet diferită. Autoritățile nord-coreene se tem de asta", a spus un alt dezertor nord-coreean pentru BBC.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close