Antena 3 CNN Externe Banca Centrală Europeană este pregătită să organizeze un servicu de schimb valutar pentru refugiații ucraineni

Banca Centrală Europeană este pregătită să organizeze un servicu de schimb valutar pentru refugiații ucraineni

Banca Centrală Europeană este pregătită să organizeze un program prin care milioane de refugiați ucraineni să își schimbe hrivnele în euro, dacă UE îi oferă BCE o garanție care să acopere riscul băncii.

Banca Centrală Europeană este pregătită să organizeze un servicu de schimb valutar pentru refugiații ucraineni
Sursa foto: aa.com.tr
de Claudia Popovici    |    29 Mar 2022   •   16:21

Aproape 4 milioane de ucraineni au fugit din calea invaziei ruse în UE, dar se confruntă cu probleme în ceea ce privește schimbul de bani, deoarece puține bănci vor să cumpere moneda unei țări aflate în război.

Surse au declarat pentru Reuters la începutul lunii că Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la un mecanism de conversie valutară, dar documentul prezintă pentru prima dată opțiunile pentru modul în care ar putea fi realizat acest lucru.

"Opțiunea preferată ar fi ca BCE și băncile centrale naționale din Eurosistem să acționeze ca agenți fiscali pentru Uniune", se arată în documentul BCE, trimis Comisiei Europene săptămâna trecută și consultat de Reuters.

În cadrul acestei opțiuni, guvernele UE ar mandata BCE să realizeze schema și, pentru a respecta interdicția de finanțare monetară a guvernelor de către bancă, acestea ar furniza băncii banii necesari pentru a îndeplini acest mandat.

"Opțiunea alternativă se bazează pe un mandat acordat BCE de către banca centrală a Ucrainei", se arată în documentul BCE,  notează Mediafax.

BCE ar semna un acord cu banca centrală a Ucrainei pentru a acționa în calitate de agent al acesteia, iar UE, prin bugetul său, ar acorda o garanție pentru a acoperi riscul ca banca centrală ucraineană să nu fie în măsură să onoreze acordul din cauza războiului.

Acordul ar urma să includă rata de schimb pentru schimbarea hrivnei în euro, suma maximă și perioada în care sistemul ar fi operațional.

Deși propunerea BCE se referă la euro, banca a declarat că aceasta ar putea fi extinsă pentru a include țările UE care nu folosesc euro.

Cei mai mulți refugiați s-au îndreptat spre Polonia, care spune că a primit până acum 2,3 milioane de persoane.

De asemenea, în România, Slovacia și Ungaria, țări membre ale UE, au sosit un număr mare de persoane. Dintre acestea, doar Slovacia este membră a spațiului monedei unice.

Un oficial UE a declarat că există un sprijin larg în rândul țărilor UE pentru o garanție la nivelul UE propusă de BCE, deoarece aceasta ar însemna că riscurile sistemului ar fi împărțite mai echitabil între țările UE.

În prezent, acestea afectează în principal băncile centrale naționale din țările în care refugiații sunt cei mai numeroși.

Propunerea BCE este separată de un alt plan luat în considerare în prezent de guvernele UE, conform căruia fiecare refugiat ucrainean ar putea schimba până la 10.000 de hrivne (311 euro) într-o monedă UE timp de trei luni, fiecare țară UE urmând să se ocupe singură de riscul financiar al schimbului.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close