Antena 3 CNN Externe Banca centrală a Turciei reduce dobânda de politică monetară după cutremur

Banca centrală a Turciei reduce dobânda de politică monetară după cutremur

Banca centrală a Turciei a redus joi rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază, până la 8,5%, așa cum era de așteptat, în urma cutremurului devastator care a ucis peste 43.000 de persoane.

Banca centrală a Turciei reduce dobânda de politică monetară după cutremur
Sursa foto: Profimedia
de Georgiana Adam    |    23 Feb 2023   •   14:21

"A devenit și mai important să menținem condițiile financiare de susținere pentru a păstra ritmul de creștere a producției industriale și tendința pozitivă a ocupării forței de muncă după cutremur", a precizat banca centrală într-un comunicat.

Instituția a precizat, după ședința lunară a comitetului de politică monetară, că va monitoriza îndeaproape dezechilibrele dintre cerere și ofertă cauzate de cutremur asupra inflației și a subliniat importanța susținerii creșterii economice și a ocupării forței de muncă.

Decizia a avut un impact redus asupra lirei, care s-a tranzacționat la 18,8755, neschimbată față de nivelurile sale inițiale. Moneda a fost în mare parte stabilă din vară, mai ales datorită gestionării statului.

Chiar și înainte de cutremure, analiștii au spus că ar putea exista o mai mare relaxare înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare care vor avea loc în iunie, când se așteaptă ca președintele Tayyip Erdogan să se confrunte cu cea mai mare provocare politică din cele două decenii de guvernare.

Anul trecut, banca a redus dobânda cheie cu 500 de puncte de bază într-un ciclu de relaxare neortodox menit să contracareze o încetinire economică, înainte de a o menține constantă la 9% în decembrie și ianuarie. Măsurile de stimulare au fost luate chiar și în condițiile în care inflația a depășit 85% anul trecut și a scăzut abia la 58% în ianuarie.

Erdogan a îndemnat la stimulente monetare în ultimii ani, cu scopul de a obține stabilitatea prețurilor prin reducerea costurilor de împrumut, stimularea exporturilor și transformarea deficitelor cronice de cont curent în excedente, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close