Antena 3 CNN Externe Banca Mondială: Criza economică măreşte riscul unor revolte în Rusia

Banca Mondială: Criza economică măreşte riscul unor revolte în Rusia

Banca Mondială: Criza economică măreşte riscul unor revolte în Rusia
Sursa foto: demonstratie rusia
31 Mar 2009   •   03:52

Banca Mondială a avertizat asupra apariţiei unor tensiuni sociale în Rusia, după ce a estimat luni că economia ţării se va comprima cu 4,5% în 2009, din cauza crizei economice mondiale şi ieftinirii petrolului,


Reducând optimismul celor ce credeau că cea mai mare ţară din lume este deja pe drumul spre revenire, banca prezice că economia se va contracta mai mult decât a recunoscut Kremlinul. Astfel, potrivit estimărilor oficiale de la Moscova, economia ar fi urmat să se contracte cu 2.2 procente în acest an.


Noile estimări vin pe fondul orientării investitorilor straini spre pieţele emergente şi spre redebutul flirtulu cu Rusia, după luni de fugă de capital ca urmare a războiului cu Georgia din august 2008 şi scăderii record a preţului petrolului.


Indicele bursei din Rusia, RTS, a urcat cu peste 30% anul acesta, avand performanţe mai puternice decat majoritarea indicilor de pe pieţele emergente, după o revenire modestă a preţului la petrol şi metale. Cu toate acestea Zeljko Bogetic, economistul Băncii Mondiale pentru Rusia, a avertizat asupra unui astfel de optimism.

"Pe măsura ce criza continuă la nivel global, aşteptările iniţiale conform cărora Rusia sau alte economii îşi vor reveni rapid nu mai sunt probabile", a declarat acesta.

Raportul Băncii laudă programul anticriză de 85 de miliarde de dolari, ce a stabilizat băncile din Rusia şi a prevenit panica financiară, dar apreciază că s-a fîcut puţin pentru populaţie, mai ales că 37 de milioane de persoane, un sfert din populaţie, este în pragul sărăciei.


Bogetic a avertizat Kremlinul că este în faţa nemulţumirii populare, mai ales în cadrul clasei muncitoare, dacă nu se creşte considerabil cheltuirea pe sectoare sociale.

?Situaţia socială s-a înrăutăţit atât de rapid şi de neaşteptat că este important să se mute concentrarea politicii anti.criză spre populaţie. Cum există ameninţarea unei presiuni sociale însemnate, ar fi înţelept să fim atenţi şi la acordarea de fondurii pentru protecţia socială?.
El prevede o rată a şomajului de 12 procente şi a recomandat mărirea alocaţiei de şomaj cu 70% şi cea pentru copii cu 220%.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia criza economica scadere economica
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close