Antena 3 CNN Externe Băncile din Cipru vor fi închise din nou luni

Băncile din Cipru vor fi închise din nou luni

Băncile din Cipru vor fi închise din nou luni
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    28 Mar 2013   •   14:43
Băncile din Cipru, redeschise astăzi după o pauză de 12 zile, îşi vor opri din nou activitatea luni, 1 aprilie, de ziua naţională a ţării, în timp ce vineri activitatea sistemului va fi restricţionată din cauza pauzei bancare din SUA şi Europa, unde este sărbătoare, potrivit Mediafax.

De altfel, zilele de vineri şi de luni sunt declarată nebancare la nivelul zonei euro, întrucât sitemul Target2 de plăţi şi decontări va fi închis.

"Nu există planuri de a închide băncile mâine (vineri - n.r.)", a declarat pentru George Georgiou, şeful departamentului de presă al băncii centrale a Ciprului.

Luni se sărbătoreşte şi ziua naţională a Ciprului, care este liberă pentru sectorul bancar, potrivit unui plan pentru întreg anul, postat pe site-ul băncii centrale a ţării.

Bursa din Cipru a decis să menţină oprită activitatea şi nu va opera vineri şi luni, întrucât nu funcţionează sistemul de plăţi interbancare Target2 la nivelul Uniunii Europene. Bursa a avut ultima şedinţă pe 15 martie. Programul de lucru joi este 12:00-18:00 (ora locală).

Băncile au încercat să se pregătească cât mai bine pentru reluarea activităţii, cu lichidităţi suficiente, dar şi cu forţe de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face faţă unui număr mare de clienţi.

Astfel, deponenţii la băncile din Cipru nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 300 euro în numerar la un drum în străinătate, iar tranzacţiile cu cardul de debit sau de credit în afara ţării au fost limitate la 5.000 euro de persoană pe lună, autorităţile susţinând că măsurile vor fi valabile timp de 7 zile.

Guvernul din Cipru a anunţat miercuri măsurile de control asupra circulaţiei capitalului, care limitează strict ieşirea banilor din ţară, dar afectează şi activitatea economică internă, prin suspendarea posibilităţii de a încasa cecuri în numerar, obligarea deţinătorilor de depozite la termen să nu se atingă de bani până la expirarea contractului şi introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.

Ciprul a încheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI şi Banca Centrală Europeană, care presupune desfiinţarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă din ţară, şi transferarea activelor viabile şi a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.












×
Subiecte în articol: Cipru banci criza economica cipru
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close