Antena 3 CNN Externe Bangladesh. Mii de musulmani au incendiat temple budiste, într-un val rar de violenţe

Bangladesh. Mii de musulmani au incendiat temple budiste, într-un val rar de violenţe

Bangladesh. Mii de musulmani au incendiat temple budiste, într-un val rar de violenţe
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Sep 2012   •   12:55

Mii de musulmani au incendiat temple budiste şi case în sud-estul Bangladeshului duminică, în urma publicării pe Facebook a unei fotografii considerată ofensatoare faţă de ei, într-un val rar de violenţe împotriva comunităţii budiste din ţară, relatează AFP.
   
O mulţime de aproximativ 25.000 de persoane a incendiat cel puţin cinci temple budiste şi zeci de case în oraşul Ramu şi sate din apropiere, la aproximativ 350 de kilometri de capitala Dacca, a declarat pentru AFP Joinul Bari, conducătorul districtului.
   
Participanţii la revoltă afirmă că un bărbat de confesiune budistă care locuieşte în regiune a publicat pe Facebook o fotografie insultând Coranul.
   
"Au devenit de necontrolat şi au atacat case aparţinând budiştilor, incendiind şi vandalizând temple ale acestora începând de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică şi până duminică dimineaţa", a spus el.
   
"Cel puţin 100 de case au fost avariate. Am chemat armata şi grănicerii pentru a pune capăt violenţelor", a adăugat Joinul Bari.
   
Autorităţile au interzis provizoriu orice adunare publică, pentru a preveni producerea unor noi incidente.
   
Aproximativ 90% dintre cei 153 de milioane de locuitori din Bangladesh sunt musulmani. Budiştii reprezintă mai puţin de 1% din populaţie şi trăiesc în principal în districte din sud-est, în apropiere de frontiera cu Myanmar, o ţară cu populaţie majoritar budistă.
   
Bangladeshul s-a confruntat cu violenţe sângeroase între comunităţile musulmane şi hinduse în trecut, dar violenţele sectare în care sunt implicaţi budişti sunt rare.
   
În ultimele săptămâni, zeci de mii de musulmani au protestat în stradă, în Bangladesh, faţă de un film american islamofob care a provocat manifestaţii violente în lumea musulmană.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close