Antena 3 CNN Externe Barack Obama a ajuns în Estonia, unde va reafirma sprijinul SUA pentru ţările baltice

Barack Obama a ajuns în Estonia, unde va reafirma sprijinul SUA pentru ţările baltice

Barack Obama a ajuns în Estonia, unde va reafirma sprijinul SUA pentru ţările baltice
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    03 Sep 2014   •   09:00

Barack Obama a ajuns, miercuri, la Tallinn, preşedintele american urmând să reafirme în capitala Estoniei sprijinul Statelor Unite pentru ţările baltice, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina.

Avionul prezidenţial Air Force Onea decolat de la baza aeriană Andrews, în apropiere de Washington, şi a aterizat miercuri dimineaţă pe aeroportul internaţional din capitala Estoniei, ţară care este membră NATO din anul 2004.

La Tallin, Obama va susţine un discurs al căru mesaj este îndreptat spre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Liderul de la Casa Alb îl va avertiza pe omologul său de la Kremlin că Rusia va trebui să se abţină de la a hărţui fostele ţări din blocul sovietic în prezent membre ale Alianţei, aşa cum a făcut-o cu Ucraina.

Potrivit unor oficiali de rang înalt ai administraţiei americane, Obama va declara că SUA consideră sacrosancte angajamentele din Articolul 5 al NATO, privind apărarea colectivă, şi nu vor tolera o eventuală agresiune rusă împotriva unor ţări aliate.

„Nu este acceptabil ca mari puteri să încalce în mod flagrant integritatea teritorială a vecinilor lor mai mici”, a precizat, marţi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

De asemenea, Barack Obama se va întâlni cu preşedinţii estonian Toomas Hendrik Ilves, lituanian Dalia Grybauskaite şi leton Andris Berzins, cu scopul de a discuta pe marginea cooperării în domeniul securităţii regionale.

Vizita în Estonia reprezintă o escală pentru preşedintele Statelor Unite, care va participa pe 4 şi 5 septembrie la summitul NATO, care va avea loc la Newport, în Ţara Galilor.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close