Antena 3 CNN Externe Barack Obama a anunţat o serie de măsuri împotriva violenţei generate de armele de foc

Barack Obama a anunţat o serie de măsuri împotriva violenţei generate de armele de foc

Barack Obama a anunţat o serie de măsuri împotriva violenţei generate de armele de foc
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
de S.T.    |    17 Ian 2013   •   09:40

Barack Obama a semnat miercuri 23 de măsuri de reglementare şi a propus o serie de procese legislative în cadrul luptei împotriva violenţelor cauzate de arme de foc în Statele Unite.

Partea legislativă a acestui plan necesită votul Congresului, unde este necesar ca democraţii să coopereze cu republicanii, care deţin controlul asupra Camerei Reprezentanţilor şi dispun de o majoritate de blocaj în Senat, informează AFP.
   
Aproximativ 40% dintre vânzările de arme de foc se fac fără verificarea cazierului judiciar sau a identităţii cumpărătorului. Legea actuală cere efectuarea acestor verificări, într-o bază de date FBI, doar în cazul unor achiziţionări realizate în magazine sau la producători. Vânzătorii ocazionali, pe Internet şi mai ales în foarte numeroasele târguri de arme, vor fi obligaţi să consulte fişierul poliţiei federale. Însă Congresul trebuie să aprobe această modificare.

Patru decrete semnate de către Barack Obama, miercuri, vizează o ameliorare a transmiterii de informaţii între poliţiştii locali şi FBI, în special cu privire la persoane care sunt afectate de maladii mentale, prin intermediul unor stimulente financiare.

Barack Obama cere Congresului să prelungească interzicerea armelor de asalt, în vigoare în perioada 1994-2004, care nu a fost prelungită din cauza lipsei unui consens politic.

Preşedintele doreşte totodată interzicerea încărcătoarelor cu peste zece gloanţe, ca în perioada 1994-2004. Aceste încărcătoare permit tragerea a 30 de gloanţe în câteva secunde.

Gloanţele care penetrează blindaje, ale căror producere şi import sunt deja interzise, ar urma să fie interzise complet, inclusiv cele deja aflate în circulaţie.

Barack Obama vrea să pedepsească persoanele care cumpără arme pentru alte persoane, care nu au dreptul să deţină arme.

Preşedintele cere Congresului să finanţeze 15.000 de posturi de poliţişti, dar şi formarea a 14.000 de poliţişti şi conducători de şcoli pentru situaţii de urgenţă în caz de atac armat.

Congresul urmează să autorizeze totodată cercetarea asupra violenţei prin arme de foc, "inclusiv a legăturilor cu jocurile video, imagini media".

Totodată, preşedintele SUA cere Congresului noi bugete pentru formarea unor psihologi, consilieri şi altor profesionişti.

Citeşte şi:

Lege contra asasinilor: SUA dezvoltă programul de recompense pentru informaţii despre criminalii internaţionali

×
Subiecte în articol: Barack Obama arme de foc arme
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close