Barack Obama a cerut "acţiuni semnificative" în urma masacrului de la Connecticut

de G.S.    |    15 Dec 2012   •   12:34
Barack Obama a cerut "acţiuni semnificative" în urma masacrului de la Connecticut Foto: Mediafax/AFP

Preşedintele Barack Obama, extrem de emoţionat, a făcut apel, vineri, să se adopte "acţiuni semnificative" pentru a se împiedica pe viitor incidente armate precum cel soldat cu moartea a 27 de persoane, dintre care 20 de copii, într-o şcoală din Connecticut, relatează AFP.
   
"Majoritatea celor care au murit astăzi au fost copii, copii magnifici cu vârste cuprinse între cinci şi zece ani", a afirmat Obama, care a declarat că are "inima zdrobită" şi a vărsat o lacrimă după o pauză lungă, în timpul căreia a încercat în mod vizibil să îşi stăpânească emoţia.
   
"Am suportat prea multe tragedii" ca cea de la şcoala din Newtown, a declarat el, în timp ce poliţia a anunţat un bilanţ de 27 de morţi, dintre care 20 de copii şi autorul atacului, mort în instituţie în circumstanţe care încă nu au fost precizate. "Aveau toată viaţa în faţa lor, aniversări, diplome, căsătorii, propriii lor copii", a continuat preşedintele.
   
Cu puţin timp înainte de a lua cuvântul în sala pentru presă de la Casa Albă, Obama a semnat un decret în care ordona coborârea în bernă a drapelelor la toate instituţiile publice, timp de patru zile", în semn de respect faţă de victimele actelor de violenţă necugetate comise (...) la Newtown în Connecticut".
   
"Printre cei ucişi, au fost profesori, femei şi bărbaţi care şi-au consacrat viaţa pentru a ne ajuta copiii să îşi realizeze visurile", a explicat Obama.
   
"Avem inima zdrobită astăzi, pentru părinţii şi bunicii, pentru fraţii şi surorile acestor copilaşi şi pentru familiilor celor dispăruţi", a adăugat preşedintele, tatăl a două fete, în vârstă de 14 şi, respectiv, 10 ani, şi a cărui soră vitregă este profesoară.
   
"Ţara noastră s-a confruntat prea frecvent cu astfel de lucruri", a remarcat Obama, referindu-se la incidentele armate care au avut loc în anul care s-a scurs, în Colorado (vest), în Oregon (nord-vest) şi în Wisconsin (nord).
   
"Aceste cartiere sunt cartierele noastre, aceşti copii sunt copiii noştri", a amintit preşedintele. "Va trebui să ne unim şi să întreprindem acţiuni semnificative pentru a împiedica astfel de tragedii, independent de politicianism", a adăugat preşedintele.
   
Obama a fost informat în jurul orei 10.30 (17.30 ora României) în legătură cu incidentul de consilierul său pentru securitate internă, John Brennan, şi de purtătorul său de cuvânt, Jay Carney. El a precizat ulterior că preşedintele l-a contactat pe guvernatorul statului Connecticut Dannel Malloy pentru a-i transmite "condoleanţele" şi "îngrijorarea" sa.
   
Preşedintele a avut, de asemenea, o întrevedere cu şeful poliţiei federale (FBI), Robert Mueller, potrivit lui Carney.
   
Întrebat în cadrul întâlnirii zilnice cu presa despre consecinţele acestui al 11-lea atac armat asupra reglementării privind armele, Carney a afirmat că în opinia lui "nu este momentul" să se discute politică.
   
"Cred că este important, într-o astfel de zi (...) să empatizezi cu cei care au fost afectaţi", a explicat purtătorul de cuvânt.

x close