Antena 3 CNN Externe Barack Obama a început o vizită de 24 de ore la Berlin

Barack Obama a început o vizită de 24 de ore la Berlin

Barack Obama a început o vizită de 24 de ore la Berlin
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    18 Iun 2013   •   22:46

Barack Obama a ajuns marţi seară la Berlin, în prima sa vizită în Germania în calitate de preşedinte, anunţă AFP şi Ap, citate de Agerpres.

Liderul de Casa Albă se va întâlni, miercuri, cu cancelarul Angela Merkel şi alţi oficiali guvernamentali şi va susţine un discurs la Poarta Brandenburg.

Obama a sosit în capitala Germaniei din Irlanda de Nord, acolo unde a fost prezent la summitul G8 care a durat două zile, fiind însoţit atât de soţia sa Michelle, cât şi de cele două fiice.

Vizita lui Obama vine la aproape 50 de ani de la cea a lui John F. Kennedy, care a susţinut un discurs memorabil în Berlin despre Războiul Rece.

Pentru vizita preşedintelui american în Germania au fost mobilizaţi peste 7.000 de poliţişti şi militari.

Obama nu se află totuşi pentru prima oară în Berlin, în 2008, când era candidat în alegerile prezidenţiale din SUA, el fiind primit de o mulţime entuziastă, aproximativ 200.000 de persoane, care s-au adunat la Columna Victoriei pentru a-i asculta discursul.

În prezent, Germania aşteaptă explicaţii, în special în privinţa acţiunilor de spionaj asupra comunicaţiilor. Negocierile pentru un acord de liber-schimb între SUA şi UE, Siria sau retragerea trupelor din Afganistan, toate dosare G8, ar urma de asemenea să figureze pe agenda discuţiilor cu Angela Merkel.

Miercuri, Obama ar urma să-ş înceapă ziua cu o întrevedere cu preşedintele german Joachim Gauck, după care se va deplasa la cancelarie. O conferinţă de presă cu Angela Merkel este prevăzută după întrevederea lor şi înaintea unui dejun comun.

După un mare discurs în faţa a 4.000 de invitaţi la Poarta Brandenburg, simbol al Germaniei reunificate, el se va întâlni cu Peer Steinbruck, candidatul social-democrat la postul de cancelar la alegerile legislative din septembrie.

Michelle Obama şi cele două fiice ale cuplului vor urmări o lecţie de istorie în aer liber, de la Memorialului Evreilor din Europa exterminaţi de nazişti, până la Zidul construit de fosta RDG comunistă, trecând pe la Checkpoint Charlie, faimosul punct de trecere între sectoarele american şi sovietic din Berlinul ocupat.

Familia Obama va părăsi miercuri seară Berlinul, după un dineu oferit de Angela Merkel şi soţul său, Joachim Sauer, la Castelul Charlottenburg.

×
Subiecte în articol: Barack Obama Germania Angela Merkel
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close