Barack Obama a început primul turneu diplomatic după realegere, în Asia

de G.S.    |    18 Noi 2012   •   13:51
Barack Obama a început primul turneu diplomatic după realegere, în Asia Foto: Mediafax/AFP

Preşedintele Barack Obama a aterizat duminică la Bangkok, în cadrul primei etape a unui turneu menit să marcheze o reechilibrare spre continentul asiatic a diplomaţiei americane, turneu în cadrul căruia va efectua o vizită istorică în Myanmar, relatează AFP.
   
El va deveni luni primul preşedinte american care efectuează o vizită la Rangoon, fosta capitală a unei ţări care nu cu mult timp în urmă era aspru criticată pentru duritatea regimului său militar, dar care în prezent este angajată într-un proces solid de democratizare.
   
Preşedintele, care a aterizat pe Aeroportul Don Mueang din capitala thailandeză imediat după ora locală 15.00 (10.00, ora României), urmează să efectueze luni seara o vizită la Phnom Penh, unde va participa la Summitul Asiei de Est, după care va reveni în Statele Unite, unde îl aşteaptă o agendă internă deosebit de încărcată.
   
În cursul primului său mandat, Obama a transformat regiunea Asia-Pacific în "pivotul" diplomaţiei sale, lucru care presupune o cooperare militară mai importantă cu Australia, Thailanda şi Vietnam, dar şi o redesfăşurare a celei mai mari părţi a flotei americane către Oceanul Pacific, până în 2020.
   
El a optat să efectueze prima sa vizită după ce a fost reales ca preşedinte în Asia de Sud-Est, a cincea pe acest continent de la preluarea funcţiei în 2009, în contextul în care Asia este îngrijorată de ambiţiile teritoriale chineze.
   
El începe acest turneu în Thailanda, un partener istoric, care i-a oferit elefanţi lui Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil american.
   
O lovitură de stat militară în 2006 i-a determinat pe americani să suspende, timp de un an, relaţiile militare cu Bangkokul, care datau din perioada Războiului din Coreea.
   
Însă, în prezent, atmosfera este excelentă. "Aliaţii constituie piatra unghiulară a eforturilor noastre de reechilibrare în Asia", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului preşedintelui în domeniul securităţii naţionale.
   
"Thailanda este, de fapt, cel mai vechi aliat în baza unui tratat cu Statele Unite, un aliat din 1954, şi un partener-cheie în Asia de Sud-Est", a relevat el, notând că reechilibrarea în Asia va constitui "o parte crucială a celui de al doilea mandat al preşedintelui şi, până la urmă, a moştenirii sale în materie de politică externă".
   
Obama urmează să aibă o întâlnire cu regele Bhumibol Adulyadej, monarhul care se află de cel mai mult timp în funcţie la nivel mondial, un personaj respectat de supuşii săi şi considerat, la vârst de 84 de ani, unul dintre pilonii unităţii ţării.
   
El se va întâlni ulterior cu premierul Yingluck Shinawatra, cu care va discuta despre lupta împotriva traficului de droguri şi terorismului.
   
Bazele aeriene şi porturile din Thailanda sunt vitale reţelei militare americane, iar Pentagonul efectuează anual exerciţii în acestea, ca de exemplu operaţiunea "Cobra Gold", la care anul trecut au participat aproximativ 13.000 de militari din 24 de ţări.

x close