Antena 3 CNN Externe Barack Obama a plecat într-un turneu în Asia

Barack Obama a plecat într-un turneu în Asia

Barack Obama a plecat într-un turneu în Asia
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
17 Noi 2012   •   17:36

Barack Obama a plecat de la Washington sâmbătă dimineaţa, către ora locală 8.20 (15.20, ora României), la bordul Air Force One, într-un turneu în Thailanda, Myanmar şi Cambodgia, în cadrul căruia va participa la summit-uri regionale, relatează AFP.
   
Acest prim turneu în străinătate pe care Obama îl întreprinde după realegerea sa, la 6 noiembrie, începe duminică în Thailanda. El va fi primit de regele Bhumibol Adulyadej şi va avea o întâlnire privată cu premierul Yingluck Shinawatra, în contextul în care cele două ţări sărbătoresc 180 de ani de relaţii diplomatice.
   
Luni, preşedintele american va efectua o vizită de doar câteva ore în Myanmar, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său, Thein Sein, şi o va revedea pe opozanta Aung San Suu Kyi, la două luni după ce a primit-o la Casa Albă. Aceasta este prima vizită efectuată de un preşedinte american în Myanmar.
   
Marţi şi miercuri Obama va fi primul preşedinte american ca va efectua o vizită în Cambodgia, unde va asista la Summit-urile Asiei de Est (EAS) şi Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
   
În marja acestor summit-uri, preşedintele Statelor Unite va avea o întâlnire privată cu premierul chinez Wen Jiabao şi cu şeful Guvernului japonez Yoshihiko Noda.
   
Secretarul de Stat Hillary Clinton îl va însoţi pe preşedinte în fiecare etapă a acestui turneu, aparent ultimul turneu pe care îl efectuează împreună, având în vedere că secretarul de Stat a anunţat că nu mai doreşte să rămână la conducerea diplomaţiei americane în al doilea mandat al lui Obama, care începe în mod oficial pe 21 ianuarie.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close