Antena 3 CNN Externe Barack Obama, acuzat că îl ?respinge? pe Dalai Lama pentru a mulţumi China

Barack Obama, acuzat că îl ?respinge? pe Dalai Lama pentru a mulţumi China

Barack Obama, acuzat că îl ?respinge? pe Dalai Lama pentru a mulţumi China
Sursa foto: dalai lama
06 Oct 2009   •   08:12

Preşedintele american este acuzat că cedează presiunilor Chinei şi îl respinge pe Dalai Lama, deoarece se pregăteşte pentru un summit sino-american la Beijing luna viitoare.
Liderul spiritual al Tibetului a sosit la Washington în prima sa vizită de la alegerea lui Barack Obama, iar pentru prima dată din 1991 nu va fi primit la Casa Albă. Dalai Lama se va întâlni în cele de urmă cu Obama, dar abia după ce liderul american va reveni de la Beijing .
Oficialii american au subliniat că întârzirea întâlnirii este parte a unei strategii mai largi pentru a obţine cooperarea Chinei pe o serie de chestiuni printre care Coreea de Nord, Iran, Taiwan ? şi Tibet.
Cu toate acestea încălcarea unei tradiţii de 20 de ani a Casei Albe vine după o declaraţie a secretarului de stat Hillary Clinton, care aprecia că doar drepturile omului nu pot determina relaţiile americano-chineze.
Republicanii americani cred că iniţiativa Casei Albe ?este o retragere a adminstraţiei Obama în chestiunile drepturilor omului şi libertăţilor religioase?.
Departamentul de Stat a anunţat că Dalai Lama se va întâlni cu coordondatorul pentru Tibet, Maria Otero, la Washington.
Călugărul budist a sosit luni la Washington pentru o serie de întâlniri cu lideri ai Congresului, grupuri de interes şi susţinători.
Samdhong Rinpoche, premierul tibetan în exil, a acuzat SUA şi statele occidentale că fac pe placul Chinei pe măsură ce povara economică creşte, deoarece ? astăzi interesele economice sunt mai mari decât altele?
Sophie Richardson, de la Human Rights Watch, amintea că "preşedinţii s-au întâlnit mereu cu Dalai Lama şi ce s-a întâmplat? Absolut nimic. Ideea că dacă eşti drăguţ cu Partidul Comunist Chinez atunci poţi să încasezi dividende mai târziu este greşită. Dacă cobori ştacheta pentru drepturile omului, ei o vor muta tot mai jos. ."
Dalai Lama a vizitat Casa Albă de zece ori din 1991.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dalai Lama Barack Obama
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close