Barack Obama cere ridicarea plafonului de îndatorare al Statelor Unite cu 1.200 de miliarde de dolari

de N.B.    |    12 Ian 2012   •   23:21
Barack Obama cere ridicarea plafonului de îndatorare al Statelor Unite cu 1.200 de miliarde de dolari Foto: Agerpres

Preşedintele Barack Obama a cerut Congresului aprobare pentru o creştere cu 1.200 de miliarde de dolari a plafonului de îndatorare al Statelor Unite, informează Washington Post.

Cererea formulată de Administraţia Obama este, în mare parte, o formalitate, creşterea plafonului fiind reglementată printr-un acord semnat în luna august, care a prevenit intrarea în incapacitate de plată.

Totuşi, republicanii ar putea folosi această cerere, formulată într-un an electoral, pentru a-l critica pe Barack Obama şi politica de cheltuieli publice a acestuia.

Congresul are la dispoziţie 15 zile pentru a respinge planul preşedintelui, dar reprezentanţii Casei Albe au anunţat deja că preşedintele îşi va folosi dreptul de veto pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Senatul american a aprobat, în luna august, un plan de creştere, cu 2.400 de miliarde de dolari, a plafonului de îndatorare, aflat la nivelul de 14.300 de miliarde de dolari, pentru a evita pericolul intrării statului în încetare de plăţi.

Camera Reprezentanţilor a votat, atunci, planul negociat de Partidul Democrat şi Partidul Republican, susţinut şi de Casa Albă, pentru ridicarea plafonului datoriei de stat şi reducerea deficitului bugetar.

x close