Antena 3 CNN Externe Barack Obama dă asigurări că SUA vor furniza toate informaţiile solicitate în legătură cu scandalul de spionaj

Barack Obama dă asigurări că SUA vor furniza toate informaţiile solicitate în legătură cu scandalul de spionaj

Barack Obama dă asigurări că SUA vor furniza toate informaţiile solicitate în legătură cu scandalul de spionaj
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    01 Iul 2013   •   22:12

Statele Unite vor furniza aliaţilor săi toate informaţiile solicitate în legătură cu scandalul de spionaj, a declarat preşedintele american Barack Obama, în timpul vizitei sale în Tanzania, relatează AFP.

Deocamdată, Washingtonul continuă să evalueze conţinutul articolelor din presă, care citează documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, iar apoi va „comunica în mod adecvat cu aliaţii săi''.

„Când vom avea un răspuns, vom face în aşa fel să furnizăm toate informaţiile cerute de aliaţii noştri'', a afirmat Obama la Dar es Salaam.

Declaraţia liderului de la Casa Albă a fost făcută în contextul în care Uniunea Europeană a somat Washingtonul să ofere explicaţii în legătură cu acuzaţiile de spionaj electronic la adresa Agenţiei de Securitate Naţională.

„Există un lucru pe care Statele Unite şi serviciile de informaţii vor continua să îl facă, anume să înţeleagă mai bine lumea şi ce se întâmplă în capitatele lumii. Încearcă să afle lucrurile din interior, dincolo de ce este disponibil din surse deschise", a mai precizat Obama.

Direcţia naţională de informaţii a SUA a confirmat deja într-un comunicat că Statele Unite „vor răspunde în mod adecvat'' Uniunii Europene şi statelor sale membre pe canale diplomatice.

Totuşi, preşedintele american a insinuat faptul că ţările europene întreprind şi ele activităţi de spionaj similare: „În capitalele europene, există oameni interesaţi, dacă nu de ceea ce mănânc eu la micul dejun, cel puţin de care ar fi declaraţiile mele dacă aş vorbi cu liderii lor''.

Potrivit Agerpres, care citează AP, Obama a încercat totodată să-şi liniştească aliaţii, precum cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande sau premierul britanic David Cameron, în legătură cu faptul că el se bazează pe relaţiile personale, nu pe spionaj, atunci când vrea să afle ce gândesc ceilalţi lideri.

„Eu sunt utilizatorul final al acestui tip de informaţii. Şi, dacă vreau să aflu ce gândeşte cancelarul Merkel, sun la cancelarul Merkel. Dacă vreau să aflu ce crede preşedintele Hollande despre un subiect anume, îl sun pe preşedintele Hollande. Şi, dacă vreau să aflu care este opinia lui David Cameron, îl sun pe David Cameron. În fine, ştiţi, noi lucrăm atât de strâns împreună că aproape nu există informaţii de care noi să nu facem schimb între ţările noastre'', a încheiat Obama.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close