Antena 3 CNN Externe Barack Obama l-ar fi ales pe John Kerry pentru funcţia de secretar de Stat

Barack Obama l-ar fi ales pe John Kerry pentru funcţia de secretar de Stat

Barack Obama l-ar fi ales pe John Kerry pentru funcţia de secretar de Stat
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
16 Dec 2012   •   10:29

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a ales pe senatorul John Kerry pentru a-i succeda lui Hillary Clinton în funcţia de secretar de Stat, au anunţat sâmbătă seara posturile de televiziune CNN şi ABC, citate de AFP.
   
CNN a citat un "democrat care a vorbit cu Kerry" în sprijinul afirmaţiilor sale, în timp ce ABC citează "surse" neidentificate. Contactată de AFP, Casa Albă nu a confirmat.
   
Candidat învins la alegerile prezidenţiale americane în 2004 de George W. Bush, Kerry, erou decorat al războiului din Vietnam înainte de a deveni militant împotriva războiului, senator de Massachusetts (nord-est) din 1985, tocmai a împlinit 69 de ani.
   
Şef al puternicei Comisii pentru Afaceri Externe din Senat în ultimii patru ani, unde i-a succedat actualului vicepreşedinte Joe Biden, el este considerat favorit pentru preluarea conducerii diplomaţiei americane, după anunţul din această săptămână al ambasadoarei la ONU, Susan Rice, de a se retrage din cursă.
   
Rice, o apropiată a lui Obama, a fost vizatăde critici dure de aleşii republicani pentru luările sale de poziţii după atentatul de la Benghazi (Libia) soldat la 11 septembrie cu moartea a patru americani, între care ambasadorul Christopher Stevens.
   
Ea a afirmat la 16 septembrie că acest atac nu este "neapărat un atentat terorist", ci rezultă mai degrabă dintr-o "manifestaţie spontană care a degenerat". Ulterior, administraţia a recunoscut că atacul a fost planificat.
   
Congresmenii suspectau că Rice şi Casa Albă au încercat în mod deliberat să înşele americanii cu privire la caracterul terorist al acestui atac, pentru a nu păta bilanţul lui Obama cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din 6 noiembrie, pe care acesta le-a câştigat în cele din urmă.
   
Printre aceşti oficiali figurau senatorii John McCain şi Lindsey Graham, congresmeni influenţi care aveau puterea de a bloca nominalizarea lui Rice.
   
Nominalizarea posturilor guvernamentale americane sunt în fapt supuse confirmării Senatului, Cameră în care aliaţii democraţi ai lui Obama dispun de o majoritate simplă şi nu de majoritatea calificată necesară pentru blocarea unei eventuale obstrucţii a opoziţiei.
   
Astfel, Kerry, cu lunga sa experienţă la Capitoliu, este considerat un candidat mai consensual decât Rice pentru a-i succeda lui Hillary Clinton. Aceasta din urmă, după patru ani la conducerea diplomaţiei americane într-un ritm nebunesc, a declarat că se retrage, chiar dacă multe persoane speculează asupra candidaturii ei la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2016.
   
În afară de Clinton, mai mulţi secretari de prim-plan ai lui Obama şi-au exprimat dorinţa de a nu mai rămâne în cel de-al doilea mandat al său, ce va începe la 20 ianuarie. Printre aceştia se numără secretarul Trezoreriei Timothy Geithner şi secretarul Apărării Leon Panetta.
   
În funcţia de şef al Pentagonului, Obama intenţionează să numească un fost congresmen din aceeaşi generaţie cu Kerry, şi el veteran al războiului din Vietnam, fostul senator republican de Nebraska (centru) Chuck Hagel, în vârstă de 66 de ani.
   
Apartenenţa lui Hagel la Partidul Republican ar putea facilita numirea sa de către foştii săi colegi din Senat, chiar dacă acest moderat nu a îmbrăţişat întotdeauna teoriile dominante ale partidului său în materie de politică externă, criticând în special strategia fostului preşedinte George W. Bush în Irak şi distanţându-se de dosarul israelian.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close