Antena 3 CNN Externe Barack Obama, mesaj războinic la adresa teroriștilor de la Statul Islamic

Barack Obama, mesaj războinic la adresa teroriștilor de la Statul Islamic

Barack Obama, mesaj războinic la adresa teroriștilor de la Statul Islamic
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
07 Dec 2015   •   09:38

Preşedintele Barack Obama s-a adresat, cu puţin timp în urmă, poporului american, printr-un mesaj transmis în direct chiar din Biroul Oval, la o oră de maximă audienţă. Discursul a fost consacrat ameninţării teroriste, în contextul recentului atac armat din California.

Preşedintele a afirmat că Statele Unite şi aliaţii lor vor continua, cu şi mai mare forţă, campania aeriană împotriva Statului Islamic. El a cerut Congresului să aprobe măsuri pentru controlul armelor de foc iar liderilor religioşi musulmani să respingă ideologia urii, promovată de fanaticii islamişti.

"Ştiu că după atâta război, mulţi americani se întreabă dacă nu cumva ne confruntăm cu un cancer care nu poate fi, deocamdată, tratat. Ei bine, iată ce doresc să vă spun: ameninţarea terorismului este reală, dar o vom învinge. Vom distruge Statul Islamic şi orice altă organizaţie care încearcă să ne facă rău", a spus Barack Obama.

Statele Unite nu se vor lăsa antrenate într-un război terestru în Irak şi Siria, a mai spus el. O coaliţie condusă de americani desfăşoară o campanie de lovituri aeriene contra SI şi Siria şi în Irak de peste un an.

Pe un ton măsurat, el şi-a folosit cele 14 minute al intervenţiei televizate pe postul naţional pentru a trasa, cu atenţie, o linie între ceea ce va face şi ce nu va face. Obama s-a angajat, de exemplu, să-i "vâneze pe conspiratorii terorişti" oriunde s-ar afla. Însă "nu trebuie să ne lăsăm atraşi din nou într-un război terestru îndelungat şi costisitor în Irak şi Siria", a subliniat el.

Obama a susţinut acest discurs la patru zile după ce Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, născut în Statele Unite, şi soţia sa pakistaneză Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, au deschis focul în timpul unei petreceri a unor funcţionari publici la San Bernardino, în California, omorând 14 oameni. Cuplul a fost ucis câteva ore mai târziu într-un schimb de focuri cu poliţia.

×
Subiecte în articol: Barack Obama statul islamic
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close