Antena 3 CNN Externe Barack Obama: Ne aflăm în faţa celei mai mari provocări economice din viaţa noastră

Barack Obama: Ne aflăm în faţa celei mai mari provocări economice din viaţa noastră

Barack Obama: Ne aflăm în faţa celei mai mari provocări economice din viaţa noastră
07 Noi 2008   •   22:19

?Mai mult de 10 milioane de americani au rămăs fără locuri de muncă. Ne aflăm în faţa celei mai mari provocări economice din viaţa noastră?, a declarat preşedintele ales al SUA, Barack Obama, în cadrul primei sale conferinţă de presă după câştigarea scrutinului prezidenţial. În întreg discursul său, Obama a vorbit despre criza financiară din Statele Unite.
?SUA trebuie să se ocupe de rezolvarea acestei crize. Mă voi ocupa de acest subiect pentru a reinstala creşterea economică. Mă bazez pe toţi cei care sunt alături de mine, voi lucra cu Rahm Emanuel, pentru a găsi modalităţi puternice pentru a ieşi din criză. Aceasta este principala situaţie pe care o vom discuta în perioada următoare. Trebuie să găsim modalităţi de a oferi servicii celor care si le-au pierdut. Este necesar un plan de stimulare al economiei?, a spus Obama.
?Preşedintele ales de americani şi-a continuat discursul pe aceeaşi temă subliniind faptul că ?această criză este una globală şi are nevoie de un răspuns global. Problemele sunt dincolo de nivelul microeconomic, întreaga economie este afectată?.
Barack Obama a precizat că va implementam acest program de redresare a economiei şi va avea grija de cei care plătesc taxe foarte mari, şi că, cu cajutorul echipei sale, îi va ajuta pe cei care şi-au pierdut casele în criză, căutând modalităţi de redresare a clasei mijlocii.
?Echipa mea de tranziţie se va ocupa de toate aceste probleme pentru a ieşi din criză, nu supraestimez importanţa acestei sarcini, câteva dintre alegerile pe care le vom face vor fi complicate şi nu se va rezolva repede sau uşor, dar America este o ţară puternică şi vom reuşi dacă ne concentrăm împreună pe acest lucru?, a mai spus Obama, în cadrul primului său discurs suţinut după alegerea ca preşedinte al Statelor Unite.
"Am decis că echipa de tranziţie va trebui să elaboreze noi măsuri pentru a ajuta industria auto să se adapteze" la scăderea cererii, a declarat Obama, în prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte ales. "Industria auto este coloana vertebrală a industriei americane şi are un rol esenţial în încercarea noastră de reducere a dependenţei de petrolul străin", a adăugat el.

Obama şi-a exprimat speranţa că "guvernul va face tot ce este posibil pentru a accelera distribuţia ajutoarelor pentru sectorul industrial deja aprobate de Congres". Congresul SUA a aprobat, la începutul lunii septembrie, un pachet de 25 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă pentru industria americană, ca ajutor pentru dezvoltarea de modele cu consum redus.
Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat şi că producerea de arme nucleare de către Iran este "inacceptabilă", iar Teheranul trebuie să înceteze să mai susţină organizaţiile teroriste.
"Cred că producerea de arme nucleare de către Iran este inacceptabilă. Trebuie să organizăm un efort internaţional pentru a împiedica acest lucru", a spus Obama, în prima sa conferinţă de presă organizată după alegerile de marţi. "Iranul susţine organizaţii teroriste. Cred că este o situaţie care trebuie să înceteze", a adăugat el.
Obama a confirmat şi primirea unei scrisori din partea preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad. "Voi analiza scrisoarea preşedintelui Ahmadinejad şi îi voi răspunde într-un mod corespunzător", a spus Obama. Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, l-a felicitat, joi, pe Barack Obama pentru victoria în alegerile prezidenţiale.
Barack Obama, a susţinut la Chicago prima sa conferinţă de presă după câştigarea scrutinului prezidenţial. Discursul a avut loc într-un hotel din Chicago unde Obama s-a întâlnit cu consilierii săi economici, între care foştii secretari ai Trezoreriei, Larry Summers şi Robert Rubin, precum şi fostul şef al Rezervei Federale, Paul Volcker. Summers, în vârstă de 54 de ani şi Volcker, de 81de ani, sunt numele cele mai vehiculate pentru postul de şef al Trezoreriei americane.
Au fost prezenti la conferinţă şi vice-preşedintele Joe Biden, guvernatorul statului Michigan, Jennifer Granholm, precum şi miliardarul Warren Buffet. Preşedintele ales îşi va prelua funcţia în 20 ianuarie 2009, având o misiune foarte dificilă.
SUA şi lumea întreagă traversează, de la mijlocul lunii septembrie, cea mai gravă criză financiară din 1929. Până să îşi preia funcţia la Casa Albă, Obama îşi alcătuieşte echipa cu care va lucra. Până acum se ştie doar că Rahm Emanuel, membru al Camerei Reprezentanţilor şi un apropiat al lui Barack Obama, a acceptat funcţia de şef al cancelariei prezidenţiale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close