Antena 3 CNN Externe Barack Obama: Nu am propus Rusiei un "târg" între scutul anti-rachetă şi politica faţă de Iran

Barack Obama: Nu am propus Rusiei un "târg" între scutul anti-rachetă şi politica faţă de Iran

Barack Obama: Nu am propus Rusiei un "târg" între scutul anti-rachetă şi politica faţă de Iran
Sursa foto: Barack Obama
04 Mar 2009   •   08:46

Preşedintele SUA, Barack Obama, a confirmat că i-a trimis omologului său rus, Dmitri Medvedev, o amplă scrisoare menită să relanseze relaţiile bilaterale. Obama a dezminţit, însă, că i-ar fi propus Rusiei un "târg" între scutul anti-rachetă şi politica faţă de Iran, aşa cum scrisese presa. La rândul său, Medvedev spune că nici nu putea fi vorba de un asemenea târg.

New York Times a dezvăluit că scrisoarea i-a fost predată, în secret, lui Medvedev în urmă cu trei săptămâni. Obama s-ar fi arătat dispus să renunţe la scutul anti-rachetă din Europa de Est în schimbul colaborării Rusiei pentru prevenirea înarmării nucleare a Iranului. Obama s-a străduit să explice că nu a pus problema chiar aşa cum relatase ziarul.

?Ceea ce am spus în scrisoare era că, evident, în măsura în care reducem angajamentul Iranului de a obţine arme nucleare, se reduce şi presiunea sau nevoia unui sistem de apărare anti-rachetă?, a declarat Obama.

Aflat în Spania, preşedintele Medvedev a respins, în termeni diplomatici, ipoteza unei "târguieli" pentru scutul anti-rachetă şi cooperarea în dosarul iranian. El şi-a exprimat însă satisfacţia că noua Administraţie americană este deschisă la dialog.

"Americanii sunt dispuşi să discute despre scutul anti-rachetă. Şi asta e foarte bine, pentru că acum câteva luni primeam alt gen de mesaje, cum ar fi "decizia a fost deja luată, nu mai e nimic de discutat, vom face cum am hotărât noi". Fireşte că am fi dat cu totul alt răspuns la acel gen de conversaţii", a spus Medvedev.

Rusia s-a opus de la început proiectului de scut anti-rachetă din Cehia şi Polonia, pe care-l consideră îndreptat împotriva sa, şi nu împotriva Iranului, cum susţin americanii. Moscova este, pe de altă parte, principalul furnizor al programului nuclear iranian. Prima centrală atomică din Iran, construită de Rusia, a început recent testele şi urmează să intre în funcţiune în câteva luni.

Antena3

×
Subiecte în articol: Barack Obama Dmitri Medvedev scrisoare targ
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close