Barack Obama, primul preşedinte american care a votat anticipat pentru alegerile prezidenţiale

de N.B.    |    26 Oct 2012   •   16:33
Barack Obama, primul preşedinte american care a votat anticipat pentru alegerile prezidenţiale Foto: Agerpres/AP

Barack Obama a devenit primul preşedinte american în exerciţiu care a votat anticipat pentru alegerile prezidenţiale. Preşedintele Statelor Unite a votat joi la Chicago, cu 12 zile înainte de data oficială a alegerilor prezidenţiale şi legislative americane, relatează Mediafax.

Preşedintele democrat în exerciţiu a devenit astfel, conform echipei sale de campanie, primul lider al Statelor Unite în exerciţiu care a profitat de scrutinul anticipat autorizat în numeroase state, unul dintre elementele pe care acesta se bazează pentru a triumfa în faţa adversarului său republican Mitt Romney în seara de 6 noiembrie.

Sosit după ora locală 16:00 (00:00, ora României) la un birou de vot din Chicago, Obama a prezentat un act de identitate comisiei înainte de a i se înmâna un card pe care l-a folosit într-un aparat electronic.

Obama a făcut o scurtă oprire la Chicago într-un turneu electoral de două zile care l-a purtat joi prin Florida (sud-est) şi Virginia (est). El trebuie să participe în cursul serii la o ultimă reuniune electorală în Ohio (nord).

După ce a votat, preşedintele, angajat într-o cursă acerbă cu Romney,  şi-a încurajat compatrioţii să îl imite.

Votul în avans, a declarat acesta, "înseamnă că nu trebuie să vă învoiţi sau să vă organizaţi pentru a lua copii (de la şcoală) şi a merge la vot".

Alegerile americane sunt organizate în prima marţi a lunii noiembrie şi această zi nu este una liberă.

"Dacă ceva se întâmplă în ziua alegerilor, v-ar împiedica" să votaţi, a mai adăugat Obama: "dacă va fi vreme urâtă, nu vă va uda".

"Este într-adevăr practic. Nu pot să vă spun pentru cine am votat", a glumit preşedintele, mulţumind angajaţilor biroului de vot.

"E bine să fii acasă, înapoi în cartierul meu", a adăugat Obama care înainte să se instaleze la Casa Albă cu soţia şi copii săi în ianuarie 2009, locuia într-un cartier bogat din sudul marelui oraş din Illinois unde se află acum cartierul general al comitetului său de campanie.x close