Antena 3 CNN Externe Barack Obama se întâlneşte marţi cu Vladimir Putin, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Rusia

Barack Obama se întâlneşte marţi cu Vladimir Putin, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Rusia

Barack Obama se întâlneşte marţi cu Vladimir Putin, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Rusia
07 Iul 2009   •   10:01

Un dineu într-o atmosferă relaxată, la reşedinţa preşedintelui rus de lângă Moscova, a încheiat prima zi a vizitei lui Barack Obama în Rusia. Preşedintele american şi Prima Doamnă au fost întâmpinaţi de şeful statului rus, Dmitri Medvedev, şi soţia sa. Anterior, Obama şi Medvedev s-au angajat să reducă arsenalele nucleare ale celor două ţări cu o treime, chiar până la sfârşitul acestui an. Obama se întâlneşte marţi cu premierul Vladimir Putin, care rămâne, în opinia multora, cel mai puternic om de la Kremlin.

Vizita liderului de la Casa Albă în Rusia are ca scop relansarea relaţiilor între cele două ţări. Obama a semnat alături de omologul său rus, Dimitri Medvedev, o declaraţie referitoare la dezarmarea nucleară. Astfel, arsenalul nuclear se va reduce la 1.500 de focoase de la 1675. Şi numărul rachetelor intercontinentale va fi redus de la 1100, la 500.

?Am făcut paşi importanţi în asigurarea securităţii nucleare, dar şi împotriva răspândirii armelor nucleare. Suntem două mari puteri ale lumii, SUA şi Rusia, care trebuie să dea exemplu primele în acest sens şi asta facem astăzi aici?, a spus Obama.

Acesta este primul pas spre un acord final pe tema limitării armelor de distrugere în masă. Mai mult, Moscova a autorizat tranzitul trupelor militare americane spre Afganistan.

SUA vor putea utiliza de acum înainte spaţiul aerian rus pentru a transporta soldaţi, arme sau muniţie dar numai în cadrul a 4.500 de zboruri pe an, fără a plăti taxă de navigare şi fără a face escală pe teritoriul rusesc.

În cursul vizitei în Rusia, Obama urmează să aibă întrevederi cu premierul Vladimir Putin, dar şi cu ultimul preşedinte al fostei URSS, Mihail Gorbaciov.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close