Antena 3 Externe Barack Obama şi Xi Jinping promit un nou model al relaţiilor dintre SUA şi China

Barack Obama şi Xi Jinping promit un nou model al relaţiilor dintre SUA şi China

de G.S.    |    08 Iun 2013   •   09:17
Barack Obama şi Xi Jinping promit un nou model al relaţiilor dintre SUA şi China
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său chinez, Xi Jinping, au promis amândoi vineri, cu ocazia unui summit informal ce are loc în California, că vor pune bazele unui 'nou model' al relaţiilor dintre China şi Statele Unite, transmite AFP, conform Agerpres.
 
Afirmând că bunele relaţii dintre Beijing şi Washington sunt importante 'pentru lumea' întreagă, liderul de la Casa Albă şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un 'nou model de cooperare' cu Beijingul, o expresie pe care oaspetele chinez a reluat-o atunci când a vorbit, potrivit traducerii în engleză a declaraţiei sale, despre 'un nou model de relaţii între ţările mari'. 
 
'Preşedintele Xi tocmai şi-a preluat mandatul în luna martie şi decizia noastră de a ne întâlni atât de repede stă mărturie despre importanţa relaţiilor dintre Statele Unite şi China', a declarat Barack Obama în prezenţa jurnaliştilor, la somptuoasa proprietate 'Sunnylands' de la Rancho Mirage, situat la 160 de kilometri de Los Angeles, unde urmează să se desfăşoare discuţiile, vineri seară şi sâmbătă dimineaţă. 
 
Această relaţie 'este importantă nu doar pentru bunăstarea ţărilor noastre, ea este importantă, de asemenea, pentru regiunea Asia-Pacific şi, deci, pentru lumea întreagă', a adăugat el. 
 
Cu toate acestea, preşedintele american a menţionat de la bun început posibilele subiecte de dispută între cele două ţări, în special securitatea informatică, un domeniu în care, în mod diplomatic, el şi-a exprimat dorinţa ca Bejingul şi Washingtonul să acţioneze împreună, dar şi Coreea de Nord şi drepturile omului.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close