Antena 3 CNN Externe Barack Obama: Trupele americane vor rămâne în Afganistan până la îndeplinirea misiunii

Barack Obama: Trupele americane vor rămâne în Afganistan până la îndeplinirea misiunii

Barack Obama: Trupele americane vor rămâne în Afganistan până la îndeplinirea misiunii
Sursa foto: Foto: blogs.chron.com
25 Sep 2010   •   10:32

Trupele americane vor rămâne în Afganistan "până la îndeplinirea misiunii", a declarat, vineri, preşedintele Barack Obama, insistând asupra faptului că luna iulie a anului viitor va marca numai începerea retragerii forţelor americane şi internaţionale, relatează AFP.

"Vom rămâne acolo până când misiunea va fi îndeplinită", a spus Obama, într-un interviu acordat emisiunii în farsi a postului de televiziune BBC.

"Misiunea este să le oferim afganilor capacitatea de a asigura securitatea în propria lor ţară", a adăugat Obama, referindu-se la strategia Statelor Unite pentru Afganistan, care a fost prezentată în decembrie şi care prevede suplimentarea efectivelor cu 30.000 de militari şi începerea retragerii în iulie 2011.

El a insistat din nou asupra acestei date, puse sub semnul întrebării de comandanţii militari, într-un moment în care violenţele se menţin la un nivel ridicat în Afganistan, iar 2010 a devenit deja cel mai sângeros an pentru forţele internaţionale staţionate în această ţară.

"Este o dată la care, după ce am suplimentat prezenţa armată în Afganistan, pentru a asigura forţelor de securitate afgane timpul şi spaţiul necesare pentru a se dezvolta, a se consolida şi a reduce elanul talibanilor, vom începe să reducem treptat numărul militarilor americani şi ai coaliţiei din Afganistan", a precizat preşedintele american.

"Dar nu vom pleca dintr-o dată, să stingem lumina şi să ne întoarcem acasă" în iulie, a spus Obama, adăugând că forţele de securitate afgane "vor deveni mai eficiente şi va exista o tranziţie, astfel încât acestea să înceapă să preia treptat controlul asupra securităţii".

Ulterior, "prezenţa trupelor americane, precum şi a forţelor coaliţiei, va fi redusă", a precizat el.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: trupe SUA Barack Obama Afganistan armata
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close