Antena 3 CNN Externe Barack Obama vrea să detensioneze relaţiile dintre SUA şi Cuba

Barack Obama vrea să detensioneze relaţiile dintre SUA şi Cuba

Barack Obama vrea să detensioneze relaţiile dintre SUA şi Cuba
08 Dec 2008   •   16:56

Barack Obama, preşedintele-ales al SUA, vrea să relanseze relaţiile dintre Cuba şi Statele Unite. Acesta intenţionează să ridice anumite restricţii impuse insulei comuniste. Au trecut mai bine de 40 de ani de când Statele Unite au impus insulei un embargou, în 1962, pentru a încerca să înlăture de la putere regimul lui Fidel Castro.
Chiar din timpul campaniei electorale, Barack Obama a declarat că intenţionează să imbunătăţească relaţiile cu Cuba. "Este timpul unei noi strategii", a declarat preşedintele ales al SUA, potrivit Mediafax.
O primă masură impusă de peşedinte ar putea fi revizuirea restricţiilor impuse călătoriilor în Cuba."Nu există ambasadori mai buni ai libertăţii decât americanii de origine cubaneză. De aceea voi autoriza imediat şi fără limitări călătoriile şi trimiterea de fonduri către insulă", a mai declarat Obama în timpul campaniei. Acesta a promis că le va permite cubanezilor exilaţi în SUA să le trimită bani rudelor.
Măsurile propuse de Obama vor modifica şi relaţiile comerciale dintre cele două ţări. Petrolul ar putea juca un rol important în relansarea relaţiilor comerciale dintre cele două state. Autorităţile cubaneze susţin că rezervele neexploatate de ţiţei în zona economică exclusivă din Golful Mexic se ridică la 21 de miliarde de barili.
"Petrolul poate juca un rol important pe termen scurt, în relaţiile dintre cele două ţări", susţine şi Terry Maris, profesor la un centru de studiu privind comerţul cubanez la Universitatea din Ohio.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close