Antena 3 CNN Externe Bărbat de culoare ucis în timpul arestării, după ce polițiștii brazilieni l-au băgat în portbagaj și au aruncată o grenadă înauntru

Bărbat de culoare ucis în timpul arestării, după ce polițiștii brazilieni l-au băgat în portbagaj și au aruncată o grenadă înauntru

Proteste cu cauciucuri incendiate au avut loc în Brazilia, după ce un bărbat de culoare a murit în custodia poliției.

Bărbat de culoare ucis în timpul arestării, după ce polițiștii brazilieni l-au băgat în portbagaj și au aruncată o grenadă înauntru
Sursa foto: captură YouTube
de Adrian Iclozan    |    27 Mai 2022   •   09:33

Se știe până în prezent că Genivaldo de Jesus Santos, în vârstă de 38 de ani, a fost reținut miercuri de ofițeri în orașul  Umbauba, din nord-estul statului Sergipe.

El a fost introdus cu forța în portbagajul mașinii de poliție, unde a fost declanșată o grenadă cu gaz.

La scenă au asistat mai mulți localnici, care au filmat incidentul.

Înregistrarea video arată cum cei doi ofițeri de poliție țin apăsată ușa portbagajul în care se afla bărbatul, în timp ce din mașină iese un fum gros.

Un raport medico-legal confirmă că Santos a murit asfixiat.

Autoritățile au anunțat că a fost deschisă o procedură disciplinară privind comportamentul celor doi polițiști.

De asemenea, poliția federală braziliană a început o anchetă cu privire la circumstanțele morții lui Genivaldo de Jesus Santos.

Rapoarte contradictorii despre incident

Potrivit unei declarații a poliției, Genivaldo de Jesus Santos a fost arestat pentru că "a opus rezistență și s-a manifestat agresiv".

Reprezentanții poliției spun că în procedura de arestare au fost folosite "tehnici de imobilizare și instrumente cu potențial agresiv mai redus".

Însă nepotul lui Santos, Wallison de Jesus, a prezentat presei o versiune diferită.

Wallison de Jesus susține că se afla la fața locului iar unchiul său mergea pe motocicletă în momentul în care când polițiștii federali din patrula autostrăzii autostradă l-au oprit și i-au cerut să-și ridice cămașa.

El a menționat că unchiul său a luat medicamente pentru schizofrenie și a devenit nervos când ofițerii au găsit pilulele.

Nepotul mortului spune că unchiul său a fost torturat de polițiști

De Jesus spune că i-a avertizat pe polițiști că unchiul său este bolnav.

Potrivit rudei celui decedat, ofițerii "au început tortura": l-au pus la pământ pe suspect și l-au imobilizat, aruncându-l în portbagajul mașinii de poliție.

Înregistrări video, difuzate pe scară largă online, arată picioarele lui Santos atârnând din mașină, cu restul corpului înăuntru.

În timp ce suspectul lovește cu piciorul și țipă, cei ofițeri presează ușa portbagajului iar o grenadă cu gaz pare să fie lansată înăuntru.

"Or să-l omoare pe tip", se aude vocea unui martor. 

Polițiștii l-au dus pe Santos la spital când au realizat că acesta nu mai mișcă. Suspectul a fost declarat mort la spital.

Moartea suspectului de culoare brazilian, la doi ani după uciderea lui George Floyd

Autopsia efectuată de Institutul de medicină legală al statului arată că Santos a murit prin asfixie dar nu precizează ce anume a provocat-o.

Văduva lui Santos, Maria Fabiana, a descris incidentul drept "crimă" și a declarat presei locale că soțul ei nu a fost niciodată violent.

Incidentul a generat reacții de condamnare în toată țara, mulți denunțând drept "actele de rasism" ale poliției.

Printr-o nefericită coincidență, moartea lui Genivaldo de Jesus Santos survine la exact doi ani după ce George Floyd, un bărbat de culoare, a fost ucis la Minneapolis, în timpul arestării, de către polițistul Derek Chauvin, care l-a presat cu genunchiul pe gât timp de peste 9 minute.

Proteste cu cauciucuri arse la înmormântarea suspectului

Moartea lui Floyd a determinat ample proteste anti-rasism în SUA și a fost urmată de condamnarea lui Chauvin la 22 de ani de închisoare.

În Brazilia, au avut loc proteste înainte de înmormântarea lui Santos, care a avut loc joi la Umbauba. 

Protestatarii au incendiat cauciucuri pe drumul unde acesta a murit.

Violența poliției nu este neobișnuită în Brazilia, notează BBC.

La începutul acestei săptămâni, peste 20 de persoane au murit într-un raid al poliției într-o mahala din Rio de Janeiro.

×
Parteneri
Mărturiile pacienților cu reacții adverse grave după vaccinarea COVID-19
x close