Antena 3 CNN Externe Un bărbat care-și ținea de 8 ani fiicele și nepoatele captive conform preceptelor islamice dure a fost arestat de poliția spaniolă

Un bărbat care-și ținea de 8 ani fiicele și nepoatele captive conform preceptelor islamice dure a fost arestat de poliția spaniolă

Autoritățile spaniole au arestat în Murcia un bărbat care și-a răpit două fiice și două nepoate în anul 2014 și le-a ținut, de atunci, într-o captivitate strictă, similară cu cea impusă de forma dură a legii islamice.

Un bărbat care-și ținea de 8 ani fiicele și nepoatele captive conform preceptelor islamice dure a fost arestat de poliția spaniolă
Sursa foto: Captură foto / El Pais
de Adrian Iclozan    |    06 Noi 2021   •   00:02

Individul, originar din Yemen, le-a transformat pe aceste tinere în “supuse” și a călătorit cu ele prin aproape poată lumea înainte de a ajunge în Spania.

Deocamdată, poliția nu știe prea multe despre cetățeanul yemenit în vârstă de 54 de ani, care exercita un control complet asupra femeilor răpite, de când le-a scos din Yemen în urmă cu aproape opt ani, relatează cotidianul El Pais.

“Ceea ce trebuia să facem în primul rând, înainte de orice, era să le eliberăm pe cele patru femei pe care individul le ținea captive.

Una dintre fiicele fratelui său este încă minoră, deși este pe punctul de a împlini 18 ani

 Le-a luat de acasă pe când erau toate doar niște fetițe”, au relatat surse ale Poliției din Murcia.

Suspectul, ridicat din apartamentul social primit de la autorități

Bărbatul, căutat de Interpol la nivel internațional pentru că și-a sechestrat rudele, a fost reținut în Cartagena în urmă zece zile.

Polițiștii l-au ridicat din apartamentul social pe care îl primise de la autorități și în care locuia din primăvara trecută împreună cu cele patru rude răpite.

Acestea au fost eliberate.

Cazul a devenit public în urma unui comunicat pe această temă, transmis de biroul de presă al Poliției Naționale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Intervenția poliției era să ducă la o sinucidere

“Când Poliția a intrat în camera în care tinerele erau ținute captive, una dintre ele a încercat să se arunce pe fereastră” au declarat surse familiarizate cu acest caz.

“Bărbatul acoperise ferestrele apartamentului cu bucăți de hârtie pe care erau scrise mesaje de propagandă, pentru a nu le permite fetelor să privească în exterior și pentru a împiedica alte persoane să le vadă pe ele.

De asemenea, el tăia toate fotografiile cu femei din ziarele și revistele pe care fetele aveau voie să le citească și le raționaliza mâncarea, astfel că, atunci când au fost găsite, fetele erau subnutrite și foarte slabe... erau ținute captive în condiții crude”, au precizat sursele citate de El Pais.

“Acest cetățean a ajuns în Spania în martie anul trecut, cu un avion. A intrat în țară prin aeroportul Barajas și se presupune că a cerut azil și cazare din partea autorităților spaniole” au explicat aceleași surse.

Raportat la poliție de ONG-ul care l-a ajutat să se instaleze în Spania

Organizația Cepaim din Cartagena l-a ajutat pe bărbat cu instalarea la sosirea în țară.

Ulterior, aceeași organizație i-a raportat Poliției Naționale situația de “supunere absolută” în care se aflau cele patru femei.

El Pais a încercat să afle versiunea coordonatorului asociației, care se ocupă de mai mulți ani de imigranții sosiți pe aproape tot teritoriul Spaniei, dar nu a primit niciun răspuns.

Prin intermediul acestui ONG, agenții au aflat că "fetele nu interacționau decât cu alte femei din cadrul organizației, întotdeauna în prezența deținutului.

Ele aveau nevoie de aprobarea lui chiar și pentru a răspunde la întrebările care le erau adresate."

Regim similar cu varianta dură a legii islamice pentru „supusele” yemenitului

Arestatul păstra alimentele în camera sa și le administra singur

În plus, el a scos din casă orice tip de aparate electronice, precum televizoarele sau aparatele de radio, susținând că fetele “nu au nevoie de niciun fel de contact cu exteriorul”.

În pofida denunțului făcut de asociație, ancheta poliției a fost una complicată.

“A trebuit să ne întâlnim, mai întâi, cu soția fratelui deținutului, care este și mama a două dintre fete.

Acest lucru s-a făcut prin intermediul unui atașat din cadrul Ambasadei Arabiei Saudite.

Femeia a confirmat, într-o video-conferință, că fetele fuseseră sechestrate când erau foarte mici și nu știa nimic de ele de opt ani, motiv pentru care Interpolul emisese un ordin de căutare pe numele acestui individ ”, au afirmat sursele polițienești.

Suspectul și femeile captive s-au plimbat prin Asia și America Latină, nestingheriți

Investigațiile poliției au relevat faptul că suspectul a trecut prin mai multe țări înainte de a ajunge în Spania, în martie 2020.

El și cele patru fete au locuit în Malaezia, Coreea de Sud și, timp de un an, în Indonezia.

De asemenea, au stat o vreme în Ecuador și aproape doi ani în Columbia, unde individului i-a fost acceptată cererea de azil.

Ulterior, bărbatul a călătorit cu fetele în Turcia, pentru a-și reînnoi pașaportul la Consulatul Yemenului.

Aici i s-a spus că exista un denunț la adresa lui pentru sechestrarea celor două nepoate ale sale, așa că au plecat toți patru cu avionul spre Spania, ca să nu-i fie luate fetele.

Nu se știe cine este, cu adevărat, individul, și de unde avea bani

Mama tinerelor sechestrate nu a putut explica de unde obținea cumnatul său banii necesari pentru a supraviețui și pentru a călători prin toată lumea cu cele patru fete.

Poliția a găsit în locuința sa 5.000 euro și 2.500 dolari americani, în numerar. Surse polițienești spun că nu se știe ca individul să fi avut vreo slujbă, ci “se presupune că acesta trăia din ajutoarele de stat“.

“De fiecare dată când era întrebat de ce călătorea cu cele două nepoate și cu fiicele sale, individul dădea un răspuns diferit: din cauza războiului din țara sa, pentru că erau singure, pentru că se aflau în grija sa... Au existat multe contradicții în declarațiile sale care au generat îndoieli” au afirmat surse din Poliție.

Acum, că tinerele au fost eliberate, anchetatorii încearcă să descopere cine este, cu adevărat, acest cetățean yemenit care, fără a avea resurse financiare evidente, a reușit să călătorească prin toată lumea, târând după el patru femei supuse și care păstra în locuința sa socială 5.000 de euro și 2.500 de dolari în numerar.

×
Subiecte în articol: Murcia Yemen barbat captivitate
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close