Antena 3 CNN Externe Singurul supraviețuitor al grupului din spatele atacurilor de la Paris a fost găsit vinovat de acuzații de terorism și crimă

Singurul supraviețuitor al grupului din spatele atacurilor de la Paris a fost găsit vinovat de acuzații de terorism și crimă

Un tribunal francez a pronunţat miercuri verdicte de vinovăţie pentru toţi cei 20 de bărbaţi judecaţi pentru uciderea a 130 de persoane în 2015, în urma unui atac armat coordonat cu focuri de armă şi bombe comis de islamişti în Paris.

Singurul supraviețuitor al grupului din spatele atacurilor de la Paris a fost găsit vinovat de acuzații de terorism și crimă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Iun 2022   •   22:40

Sala de muzică Bataclan, şase baruri şi restaurante şi perimetrul stadionului Stade de France au fost ţinta unor atacuri care au durat ore întregi în capitala franceză şi care au zguduit Franţa şi au lăsat urme adânci în psihicul ţării, relatează Reuters.

Principalul suspect, Salah Abdeslam, a fost găsit vinovat de acuzaţiile de terorism şi crimă, a declarat judecătorul Jean-Louis Peries.

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare anticipată, o sentinţă pronunţată doar de patru ori până acum în Franţa.

Considerat a fi singurul membru supravieţuitor al grupului care a comis atacurile din 13 noiembrie 2015, francezul de 32 de ani, născut în Belgia, a declarat cu mândrie la începutul procesului că este un „soldat” al Statului Islamic, care a revendicat atacurile.

Abdeslam a spus în timpul procesului că a ales în ultimul moment să nu-şi detoneze vesta explozivă. Dar, pe baza investigaţiilor şi a audierilor, instanţa a decis contrariul.

„Instanţa a considerat că vesta explozivă a funcţionat defectuos”, a declarat Peries. Salah Abdeslam a fost găsit „vinovat de a fi membru al unei reţele teroriste”, a mai spus el.

„Toţi inculpaţii sunt găsiţi vinovaţi de toate capetele de acuzare”, a adăugat judecătorul, cu excepţia acuzaţiilor de terorism pentru unul dintre acuzaţii mai puţin importanţi.

A fost un proces ca niciun altul, nu doar pentru durata sa excepţională de 10 luni, ci şi pentru timpul pe care l-a consacrat pentru a permite victimelor să depună mărturii detaliate despre calvarul lor şi despre luptele lor pentru a-l depăşi, în timp ce familiile celor ucişi au vorbit despre cât de greu le-a fost să meargă mai departe, potrivit Mediafax.

Alte 13 persoane, dintre care 10 se află de asemenea în arest preventiv, s-au aflat în sala de judecată în timpul audierilor care au durat luni, fiind acuzate de infracţiuni care variază de la a ajuta la furnizarea de arme sau maşini atacatorilor până la planificarea participării la atac. Alte şase persoane au fost judecate în absenţă.

×
Subiecte în articol: Franta paris atac terorism
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close