Antena 3 CNN Externe Bărbatul supranumit „primul alegător al Indiei” a murit la vârsta de 105 ani

Bărbatul supranumit „primul alegător al Indiei” a murit la vârsta de 105 ani

Shyam Saran Negi, supranumit „primul alegător al Indiei”, a murit la vârsta de 105 ani. Se crede că el a fost prima persoană care a votat atunci când India a organizat primele alegeri generale după ce şi-a câştigat independenţa faţă de Marea Britanie.

Bărbatul supranumit „primul alegător al Indiei” a murit la vârsta de 105 ani
Sursa foto: starsunfolded.com
de Claudia Popovici    |    05 Noi 2022   •   23:45

Bătrânul votase cu doar trei zile înainte de a muri sâmbătă, la alegerile pentru Adunarea din statul său, Himachal Pradesh.

Profesorul pensionar este considerat a fi prima persoană care a votat într-o Indie independentă, deoarece statul său a deschis secţiile de votare cu cinci luni mai devreme, în 1951, pentru alegerile din 1952, pentru a evita ninsorile abundente.

Rezultatul a fost o victorie zdrobitoare a Congresului Naţional Indian, iar Jawaharlal Nehru a devenit primul prim-ministru ales în mod democratic în India, după aproape 100 de ani de dominaţie colonială britanică între 1848 şi 1947.

La începutul acestei săptămâni, oficialii Comisiei Electorale i-au întins covorul roşu Shyam Saran Negi atunci când a votat prin corespondenţă înainte de alegerile din 12 noiembrie.

Presa indiană a relatat că a fost pentru prima dată când Negi nu s-a prezentat la o cabină de vot, alegând să trimită votul prin poştă din cauza unei probleme de sănătate, relatează BBC

Luând cuvântul la un miting electoral sâmbătă, premierul indian Narendra Modi i-a adus un omagiu lui Shyam Saran Negi. Guvernul a declarat că acesta va fi incinerat cu toate onorurile statului în satul său din Kalpa.

×
Subiecte în articol: barbat india
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close